VIDEO Copacabana, cel mai căutat loc din lume pentru Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copacabana, cu cei peste patru kilometri ai săi acoperiţi de nisip alb şi fin, este destinaţia preferată a celor care doresc să petreacă aşa cum n-au făcut-o niciodată în noaptea dintre ani. Una dintre cele mai selecte din lume, plaja din Rio de Janeiro taie respiraţia oricărui turist.

Ca să vă faceţi o idee despre ce vă aşteaptă într-unul dintre cele mai exotice locuri din lume vă spunem doar: plaje ascunse tipic braziliene, samba, spiritul exploziv al localnicilor, mâncare gustoasă şi mulţi oameni veseli.

Pentru a vă împrieteni cu aşa-numiţii cariocas (cei care se nasc în Rio de Janeiro) nu trebuie decât să zâmbiţi şi să doriţi să vă simţiţi bine. Prietenoşi, simpatici şi plini de viaţă, pentru ei turiştii sunt mai importanţi chiar decât dansul.

Cea mai activă zonă din Rio este „Zona Sul", aflată în sudul oraşului, aproape de plajă. În cazul în care vi s-a părut că Parisul este aglomerat, veţi rămâne surprinşi de ceea ce veţi vedea aici. Grupuri de mii de oameni se mişcă precum furnicile spre şi dinspre plajă.

O aglomerare de limbi diferite, persoane din toate păturile sociale, vânzători, oameni de afaceri sau cerşetori.

Plaja Copacabana, pe care localnicii o consideră o mică staţiune, începe pe strada Principesa Isabela şi se termină odată cu turnul de salvamari numărul 6. Districtul s-a numit până în secolul al XVIII-lea Sacopenapã.

image

Numele a fost modificat după construirea unei capele ce adăposteşte una dintre replicile Fecioarei din Copacabana, patroana sfântă a Boliviei. Marginea din dreapta plajei se află la graniţa cu portul Copacabana. Aici veţi descoperi două dintre cele mai căutate plaje pentru surf.

Linie de metrou şi 40 de staţii de autobuz

În staţiunea Copacabana există nu mai puţin de 63 de hoteluri şi 10 hosteluri. Acestea se amestecă şi se înghesuie printre blocurile înalte de locuinţe, iar cerul e "zgâriat" de clădirile înalte, cu cel puţin 10 etaje. Hotelurile cu doar două etaje sunt foarte rare. Preţul unui apartament ajunge aici şi la un milion de euro!

Plaja este străjuită de două forturi istorice: Copacabana, construit în 1914 şi Fort Duque de Caxias ridicat în 1779. Potrivit autorităţilor, în Copacabana trăiesc peste 160.000 de oameni, dintre care peste 44.000 au mai mult de 60 de ani.

Cele trei străzi principale şi 24 de rute secundare ale staţiunii sunt traversate de 40 de linii de autobuz, dar şi de o linie de metrou pe ruta căreia există trei staţii. Faleza din Copacabana se întinde de-a lungul celor patru kilometri ai plajei şi a fost terminată în 1970.

Pe plajă au loc în fiecare an evenimente importante. În afară de noaptea de Revelion, când în fiecare an se strâng aproximativ două milioane de oameni, autorităţile au ridicat mai multe scene pe care au loc evenimente artistice. Cel mai cunoscut concert susţinut vreodată aici a fost cel al lui Rod Stewart, în decembrie 1994, la care au luat parte nu mai puţin de 3,5 milioane de fani.

Evenimentul a intrat şi în Cartea Recordurilor pentru numărul mare de oameni care s-au strâns. Tot aici are loc, aproape în fiecare an, Campionatul Mondial de fotbal pe plajă, iar în 2016 Rio va fi gazda Olimpiadei.

Spectacol pe stradă

image

Pentru turiştii care doresc să-şi petreacă cea mai mare parte a concediului pe plajă, autorităţile au amenajat mai multe terenuri de volei şi fotbal, dar şi câteva minisăli de forţă, pentru cei care doresc să se antreneze în aer liber, exprimând astfel importanţa pe care brazilienii o dau imaginii. Pe plajă, dar şi pe faleză găsiţi zeci de baruri şi restaurante.

Pentru turişti, cele mai atrăgătoare sunt barurile amenajate chiar în nisip. Colorate şi cu muzică vibrantă în boxe, acestea vă îmbie să vă aşezaţi la masă. Berea se numeşte chopp, iar micile gustări refeicao. Una dintre cele mai cunoscute gustări servite pe plajă este formată din mici bucăţi de carne condimentată, servite cu usturoi prăjit, la care merge şi un pahar de bere rece.

Pentru doamne şi domnişoare însă, barmanii propun apa din nucă de cocos, Agua de Coco. Restaurantele de pe faleză vă oferă o varietate largă de mâncăruri braziliane, dar şi europene, însă atenţie, aici preţurile sunt mai mari decât în oraş.

Plaja şi împrejurimile ei sunt pline de tot felul de vânzători. Ei trăiesc doar din banii pe care îi câştigă din vânzarea micilor suveniruri. Plimbându-vă prin staţiune veţi descoperi că localnicii mai săraci trăiesc din bucuria de a vă face să râdeţi - de la puşti care fac giumbuşlucuri în trafic şi adolescenţi care vă vor lăsa înmărmuriţi cu numerele de magie pe care le ştiu până la experţii în tatuaje, braziliencele care dansează în mijlocul străzii sau experţii în acrobaţii care fac spectacol cu mingea de fotbal.

Potrivit unui obicei local, în noaptea de Revelion, trebuie să purtaţi ceva alb, pentru noroc. De asemenea, e bine ca după miezul nopţii, să-i oferiţi zeiţei Yemanjá, protectoarea apelor, o floare albă, pe care s-o lăsaţi în ocean. Odată cu lăsarea întunericului începe să se simtă euforia vieţii de noapte. Sutele de cluburi în aer liber sau închise se pregătesc să-i primească pe tinerii care vor simţi din plin gustul distracţiei braziliene.

Un loc vizitat de celebrităţi

Până spre sfârşitul secolului al XIX-lea, zona era considerată una retrasă. Acoperită de nisip, dune şi alge, aici exista un mic sat pescăresc. Staţiunea a început să se dezvolte odată cu deschiderea tunelului Velho, care leagă Copacabana de Botafogo şi centrul oraşului Rio de Janeiro.

image

Deschiderea bulevardului Atlantica a însemnat însă pentru staţiune un bum economic, iar inaugurarea celui mai impunător hotel al zonei, Copacabana Palace Hotel, în 1923 a transformat vechiul sat pescăresc într-un important centru turistic. Printre cei care s-au cazat aici de-a lungul timpului se numără Regina Elisabeta, Charles şi Diana, Nat King Cole, Walt Disney sau generalul De Gaulle.

Scump, dar merită

Un sejur pentru Revelionul 2010 la Rio de Janeiro costă între 1.500 şi 2.700 de euro de persoană. În preţ sunt incluse bilet de avion, cazarea şi micul dejun. O cameră de hotel rezervată pe internet costă între 30 şi 100 de euro pe noapte, iar biletul de avion dus-întors Bucureşti-Rio de Janeiro, 600 de euro.

Urmăiţi imagini video din Copacabana!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite