Cinematografele profită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologia 3D a contribuit la atragerea spectatorilor în cinematografe
Tehnologia 3D a contribuit la atragerea spectatorilor în cinematografe

Anul trecut, în plină recesiune, numărul spectatorilor din sălile de cinematograf din România şi încasările la box-office au crescut spectaculos faţă de 2008. Care sunt explicaţiile?

Circa 4,8 milioane de bilete s-au vândut anul trecut pentru filmele care au rulat în cinematografele româneşti, potrivit videofil.ro. Comparativ cu 2008, numărul de spectatori a crescut cu 44,5%. Încasările la box-office au înregistrat o creştere şi mai importantă, ajungând în 2009 la 82,34 milioane de lei, cu 67,5% mai mult ca în anul precedent.

Dacă în 2008 doar două filme aveau mai mult de 100.000 de spectatori, în 2009 şase lungmetraje au depăşit acest prag. Potrivit videofil.ro, pelicula de pe primul loc în box-office-ul anual, „Epoca de gheaţă: Apariţia dinozaurilor" (peste 336.000 de spectatori) a depăşit celebrul film „Titanic".

Dar block-busterul anului a fost fără îndoială „Avatar", realizat de James Cameron, care a ajuns în două săptămâni pe locul al doilea al box-office-ului anual şi a devenit între timp filmul cu cele mai mari încasări în România în ultimii 20 de ani, cu peste 13,7 milioane de lei.

Mai multe multiplexuri

Creşterea încasărilor este confirmată şi de boxofficemojo.com, cel mai cunoscut site intenaţional de profil. Potrivit datelor publicate, încasările din cinematografe în România au crescut în 2009 faţă de 2008 cu 35,6%. Şi reprezenţanţii Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe multiplex din ţară, vorbesc de creşterea numarului de spectatori.

„Motivele exacte nu pot fi determinate", spune Corina Gonţeanu, director de marketing şi PR Cinema City, „însă în baza experienţei noastre din alte ţări cred că această creştere poate fi atribuită în primul rând creşterii numărului de cinematografe." Potrivit Anuarului statistic publicat de Centrul Naţional al Cinematografiei, în 2008 funcţionau în România 75 de cinematografe. De atunci, mai mulţi operatori au deschis săli noi, numai Cinema City inaugurând în 2009 trei multiplexuri (la Bacău, Piteşti şi Bucureşti).

Constantin Fugaşin de la videofil.ro spune că reţeaua de cinematografe cu mai multe săli a ajuns anul trecut la 15. În multiplexuri există în prezent aproximativ 120 de săli, estimează Corina Gonţeanu.

Unul dintre motivele pentru care încasările şi numărul de spectatori au crescut în 2009 este aşadar apariţia de noi cinematografe. „Inaugurarea de noi multiplexuri, mai ales în oraşe care până de curând nu aveau un cinematograf modern, cu atât mai puţin unul de natură să ofere publicului o diversitate de genuri de filme şi ore de începere a spectacolelor, a readus locuitorii acestor oraşe în sala de cinema", spune Corina Gonţeanu.

Efectul 3D

O altă explicaţie este chiar criza, care a încurajat formele mai ieftine de petrecere a timpului liber în detrimentul celor costisitoare, ca vacanţele sau ieşirile la restaurant. „Istoric vorbind, crizele economice au dus la creşterea numărului de spectactori în cinematografe la nivel mondial, deoarece alte formule de divertisment au devenit mai greu accesibile, iar nevoia de divertisment, de a a evada ­dintr-un cotidian destul de apăsător din pricina instabilităţii financiare, a rămas constantă sau chiar a crescut", confirmă Gonţeanu.

Nu în ultimul rând, boom-ul numărului de spectatori se datorează şi extinderii tehnologiei 3D. Anul trecut, mai multe săli şi-au montat aparatură de proiecţie 3D, ceea ce a atras mai mulţi spectatori, care au plătit bilete mai scumpe, scrie Constantin Fugaşin pe videofil.ro. La acestea se adaugă şi inaugurarea primei săli IMAX 3D din România, operată de Cinema City.

„Tind să cred că acest efect 3D, care nu poate fi cu adevărat duplicat acasă încă, diferenţiază cinematograful faţă de alte modalităţi de vizionare a filmelor şi îl face mai atractiv", spune Corina Gonţeanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite