Cele mai ciudate locuri de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Locuinţe construite sub apă, în grote, la mare înălţime sau case care se rotesc. Acestea sunt cele mai căutate oferte de turism pentru anul 2010. Un sejur memorabil, într-un apartament unic în lume, costă cel mult 200 de euro pe noapte.

Se pare că turiştii moderni nu mai sunt impresionaţi de un hotel de patru-cinci stele, de o plajă curată sau de pădure de conifere. Ei caută acum locuri ciudate, amenajate în condiţii extreme, despre care să aibă ce povesti la întoarcerea din concediu. Noua tendinţă ar putea să revoluţioneze nu doar turismul, ci şi modul în care sunt construite hotelurile şi restaurantele. Ultima creaţie care se înscrie în acest curent este „Turnul Dinamic", proiectat de arhitectul David Fisher.

Acest imobil, care se construieşte simultan în două locuri diferite, la Moscova şi în Dubai, este prima clădire din lume capabilă să îşi schimbe forma, prin modificarea direcţiei de rotire, dar şi prin viteza şi acceleraţia cu care se va roti fiecare etaj. Turiştii vor avea posibilitatea să controleze rotirea apartamentului printr-o simplă comandă vocală. Astfel, ei vor putea servi micul dejun privind răsăritul soarelui, vor mânca prânzul privind marea, iar pe înserate vor admira cum apune soarele peste panorama oraşului.

Apartamentul situat în turnul din Rotterdam oferă o panoramă deosebită

Apartamentul situat în turnul din Rotterdam oferă o panoramă deosebită

Totul a fost gândit până în cele mai mici detalii. Cei care vor închiria un apartament în acest turn îşi vor putea parca maşinile la etajul unde locuiesc, chiar pe hol, urcând-o acolo cu un lift special. Costul total al unui apartament se va ridica la 3,7 milioane de dolari, dar pentru închiriere nu va fi mai scump de 200 de euro pe noapte.

Hotel şi restaurant sub apă, în Florida

„Jules Undersea Lodge" este primul hotel construit sub apele mării. El a fost botezat „Adăpostul submarin al lui Jules" după numele scriitorului francez Jules Vernes, autorul volumului „20.000 de leghe sub mări". Situat în golful Key Largo, din Florida, acest hotel este, de fapt, un fost laborator construit în 1970, lângă Puerto Rico.

În 1986, când laboratorul şi-a pierdut finanţarea, un american întreprinzător l-a cumpărat, l-a adus în Florida şi l-a transformat în hotel. Astăzi, în hotelul de sub ape se organizează chiar şi nunţi, cazarea fiecărei persoane costând aproximativ 175 de dolari pe noapte. Pentru aducerea notarului, a florilor şi pentru filmare se mai plăteşte o taxă de 1.750 de dolari.

Cea mai spectaculoasă sală este cea a restaurantului, chiar dacă în interior nu încap mai mult de 24 de persoane. Apa din jurul hotelului este luminată cu faruri puternice, astfel încât peisajul marin să fie vizbil pentru turişti.

Hanul din mijlocul lacului

Inspirat de conceptul hotelului subacvatic, un artist suedez a construit şi el o casă pe care a transformat-o în han şi pe care o închiriază cu 145 de euro de persoană. Mikael Genberg a avut nevoie nu doar de bani, ci şi de o imaginaţie bogată pentru a ridica acest „Han al vidrei", în mijlocul lacului Mälaren, din Suedia.

Pe o platformă de 25 de metri pătraţi, Genberg a construit o cameră de zi şi, sub ea, dormitorul, complet scufundat. Cea mai mică distanţă până la mal este de un kilometru, dar cei doi turişti care închiriază această casă semi­scufundată au la dispoziţie un telefon special, cu legătură directă la debarcader. De trei ori pe zi li se aduce comanda pentru masă cu barca, de la mal, iar când vremea e însorită se poate sta pe platforma din jurul casei, destul de largă cât pentru patru şezlonguri sau pentru o masă şi două scaune.

Etajele „Turnului Dinamic“ se rotesc printr-o simplă comandă vocală

Etajele „Turnului Dinamic“ se rotesc printr-o simplă comandă vocală

Fiind o destinaţie foarte populară pe timpul verii în Suedia, turiştii care vor să testeze plăcerea de a locui într-un acvariu cu aer scufundat în apă trebuie să-şi facă rezervare pe internet cu cel puţin trei luni înainte.

Dormitor în turnul din Rotterdam

Cele două apartamente destinate turiştilor care caută hoteluri originale şi ajung în oraşul olandez Rotterdam se află la 100 de metri înălţime. Turnul, care are în total 185 de metri, a fost construit în urmă cu 50 de ani şi a fost conceput ca un simbol al oraşului olandez, unul dintre cele mai importante porturi ale lumii.

Astăzi, în acest turn funcţionează o selectă braserie, iar deasupra ei se află două apartamente ce pot fi închiriate cu 195 de euro de persoană pe noapte. De la ora 10.00 şi până seara, la ora 22.00, când restaurantul se închide, turnul e vizitat de cohorte de turişti care trec pe sub geamurile apartamentelor, dorind să vadă minunata imagine a portului şi panorama oraşului Rotterdam. Câteodată, turnul devine gazda unor concursuri de coborât pe frânghie, iar hotelul este închis turiştilor în acele zile.

Un pat şi o masă în grotă

Staţiunea turistică Farmington, din New Mexico, Statele Unite, oferă turiştilor trăsniţi o cazare inedită: în grotă. Numele hotelului este „Kokopelli", un zeu al fertilităţii şi al agriculturii pentru amerindienii care locuiau cândva în aceste locuri. Zeul, un bătrân cocoşat care cântă la fluier, este reprodus pe pereţii grotei. Locul este recomandat în special tinerilor proaspăt căsătoriţi care vor să conceapă un copil.

În prima seară, după ce ajung în Farmington, turiştii sunt cazaţi în casa proprietarului peşterii, ca să nu se piardă prin deşert căutând singuri grota lui Kokopelli. La suprafaţă, aceasta are o intrare modestă, ca într-o peşteră. Camerele sunt amenajate la 20 de metri sub pământ. Traseul de coborâre în grotă are şi o porţiune cu scări din frânghie, aşa că amatorii de turism extrem care suferă de dureri de spate n-au cum să testeze plăcerea de a locui sub pământ.

În „Grota lui Kokopelli“, aflată la 20 de metri sub pământ, se coboară pe o scară din frânghie

În „Grota lui Kokopelli“, aflată la 20 de metri sub pământ, se coboară pe o scară din frânghie

Cazarea şi masa costă 120 de dolari, de persoană, pe zi, cu precizarea că, în afara gustărilor din frigider, restul hranei se află la hotelul din oraş, unde se servesc şi mesele incluse în preţ.

Casa răsturnată

Pentru a deveni o atracţie turistică, o casă nu trebuie neapărat să fie locuibilă. „Casa răsturnată" este un simbol al vieţii din perioada comunistă, când totul era „cu susul în jos". Clădirea a fost ridicată de un om de afaceri polonez, Daniel Czapiewski, în satul său natal, Szymbark. Czapiewski conduce o firmă prosperă de construcţii şi oamenii săi sunt atât de pricepuţi încât reuşesc să termine o casă obişnuită în mai puţin de trei săptămâni.

Pentru cea „răsturnată" au avut nevoie însă de 114 zile, întrucât chiar şi muncitorii se simţeau dezorientaţi în interiorul ei. Czapiewski a mărturisit că a transformat casa în muzeu şi chiar dacă biletul de intrare costă numai 0,25 euro, casa a adus deja venituri de peste un milion de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite