Cesaria Evora, ritmuri portugheze în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreaţa de fado şi morna revine în România cu un concert extraordinar pe scena Sălii Palatului. Spectacolul e programat joi, 1 octombrie, şi va începe la ora 20.00.

Supranumită „diva desculţă” datorită apariţiilor sale pe scenă întotdeauna în picioarele goale, Cesaria Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de morna, o combinaţie între fado portughez şi blues.

Născută la Mindelo, pe insula Sao Vincente, lângă Capul Verde, la 27 august 1941, Cesaria Evora nu a avut parte de o copilărie prea fericită. Tatăl ei a murit când ea avea doar şapte ani, aşa că şi-a petrecut mare parte din primii ani ai vieţii în grija bunicii şi a fost educată de călugăriţele de la mănăstirea din sat. Pasiunea pentru muzică şi-a dezvoltat-o însă din copilărie. În fiecare duminică, Cesaria cânta în piaţa publică, acompaniată doar de fratele ei, saxofonistul Lela.

Când a împlinit 20 de ani s-a îndrăgostit de un marinar din Capul Verde, Eduardo, care îşi petrecea timpul liber cântând. Acesta a introdus-o în lumea muzicii de pe insule, învăţând-o mai multe stiluri tradiţionale, printre care coladeiras şi mornas. Fiind o persoană cunoscută în zonă, lui Eduardo i-a fost uşor să o introducă pe Cesaria în play-listurile radiourilor publice, dar i-a făcut cunoştinţă şi cu mai mulţi patroni de baruri şi restaurante, de pe scenele cărora interpreta a devenit nelipsită.

A urmat câteva cursuri de canto pentru a-şi perfecţiona vocea şi în curând a devenit „Regina Mornas” din Capul Verde. Cu toate acestea, situaţia ei materială nu s-a îmbunătăţit prea mult, iar la o carieră internaţională nici nu-şi permitea să viseze. Astfel, ea intră într-o „perioadă neagră” a vieţii sale, aşa cum a numit-o şi ea mai târziu; a renunţat la muzică şi a început să aibă probleme cu alcoolul.

Cesaria a început să-şi revină abia în 1987. Ajutată de un cunoscut muzician şi filantrop exilat în Capul Verde, ea a început să susţină concerte în Portugalia. Aşa l-a cunoscut pe Jose Da Silva, care avea să-i devină mentor şi producător. Împreună cu acesta, interpreta a plecat la Paris, unde a înregistrat, în 1988, albumul „La Diva Aux Pieds Nus” (Diva Desculţă). Îi urmează „Mar Azul”, lansat în 1991, care generează cronici pozitive în presa internaţională. Cântăreaţa devine însă cunoscută pe plan internaţional odată cu albumul „Miss Perfumado”, scos pe piaţă în 1992, iar „Sodade” devine astfel primul ei hit de nivel mondial.

Biletele pentru concertul de joi, de la Bucureşti, pot fi achiziţionate din reţeua magazinelor Diverta sau online de pe site-urile www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro sau www.eventim.ro. Acestea costă între 85 şi 230 de lei, în funcţie de locul în sală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite