Bali, paradisul contrastelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii sunt fascinaţi de procesiunile religioase din templele hinduse
Turiştii sunt fascinaţi de procesiunile religioase din templele hinduse

Insulele din sudul Oceanului Indian sunt un amestec de sărăcie, tradiţie şi credinţă. Plajele exotice, apele turcoaz şi nisipul fin contrastează cu o lume pe care, în esenţa ei, europeanul o înţelege greu.

Bali, perla arhipelagului indonezian, te şochează chiar din aeroport. Pe toţi stâlpii sunt afişate inscripţii în limba engleză, cu caractere mari şi vopsea fos­forescentă, care avertizează că traficul de droguri se pedepseşte cu moartea. Elanul pe care ţi-l insuflă ghidurile turistice în avion dispare brusc.

Prin minte încep să-ţi treacă tot felul de scenarii. Dacă îţi pune cineva în troler sau în camera de hotel ori direct în seif ceva „necurat", ca să te şantajeze? Şi oare pentru ce cantitate se dă condamnarea la moarte? Au mai fost cazuri de turişti executaţi? De unde ştiau că nu e o înscenare? Adevărul este că n-a fost nimeni executat pentru aşa ceva. Localnicii spun că inscripţiile sunt puse doar pentru a transmite un mesaj important. Şi se pare că au efect. Asta nu înseamnă că trebuie să controlaţi toate ungherele camerei în fiecare seară când veniţi de la plajă sau din excursiile opţionale, dar e bine să fiţi vigilenţi, atâta tot.

Şantajul maimuţelor

Fiindcă veni vorba despre excursi­ile opţionale, cel mai mult vă veţi distra la templul de la Uluwatu. Frumuseţea acestui loc de pelerinaj, cu construcţii suspendate la aproape 100 de metri deasupra oceanului, taie respiraţia oricui şi-l face să uite adesea de lumea reală. La intrare, turiştii primesc o pereche de pantaloni ­lungi, largi, viu coloraţi, pentru a-şi acoperi goliciunea picioarelor. Până să ajungă în curtea principală, ei traversează o imensă grădină exotică, situată deasupra ţărmului stâncos al Oceanului Indian. În dreapta puteţi observa de la mare înălţime cum se sparg valurile de ţărmul erodat. Iar în stânga privirea este sedusă de copacii luxurianţi, cu flori roşii şi crengile crescute în toate direcţiile, asemeni unor liane misterioase.

Pe platoul principal al templului, sute de maimuţe cerşesc de mâncare turiştilor amuzaţi. Aveţi grijă când sunteţi în apropierea lor, fiindcă se pricep de minune la furat! Mulţi turişti, dornici să le fotografieze sau să le filmeze, rămân fără obiecte personale: ochelari de soare, borsete, şepci, orice nu este bine prins. Cum scăpaţi de ele? Unul dintre ghizii locului are un sfat bun: „Atenţie mare la bandiţii ăştia cu blană. Într-o fracţiune de secundă te trezeşti fără camera video, fără aparatul foto, fără medalionul de la gât şi câte şi mai câte. Singura soluţie pentru a vă salva lucrurile este să le oferiţi imediat ceva de mâncare." În acel moment, maimuţele apucă „darul" şi eliberează dintre lăbuţe obiectul sustras, asta dacă nu cumva apucă să-l distrugă înainte...

O plajă la asfinţit, locul ideal pentru relaxare după o zi întreagă de plimbare

O plajă la asfinţit, locul ideal pentru relaxare după o zi întreagă de plimbare

E mai ieftin să mâncaţi în oraş

Bali este cea mai importantă insulă din arhipelagul Indoneziei. Cu o populaţie de trei milioane de locuitori de religie hindusă, Bali atrage aproximativ 2,3 milioane de turişti anual. Hotelurile luxoase se întind de-a lungul ţărmului, în cele mai populare staţiuni Kuta, Legian sau Canggu, situate în imediata apropiere a capitalei Denpasar.

Cele mai importante obiective sunt Muntele Agung, locul sacru din Bali, vulcanul Kintamani, Peştera Elefanţilor, lacul Batur şi Muzeul Neka, cu o colecţie impresionantă de picturi tradiţionale şi moderne balinez. Moneda indoneziană este Rupiahul (RP), iar un rupiah echivalează cu 0,000109 dolari. Tariful taxiurilor este 4.000 RP sau 50 de cenţi. O limuzină de lux poate fi închiriată cu 300 de dolari pe zi. Un mic dejun la hotel costă opt dolari şi poate ajunge până la 30 de dolari, în timp ce pentru un prânz sau o cină veţi plăti până la 70 de dolari de persoană. În schimb, dacă mâncaţi în oraş, şi nu la hotel, veţi plăti cu până la 80% mai ieftin. Un masaj profesionist costă între 30 şi 50 de dolari.

Nu arătaţi cu degetul!

Bali este o insulă în care turistului nu-i este suficientă clasica săptămână de vacanţă pentru a-i gusta pe deplin farmecul. Dar dacă timpul nu vă permite să rătăciţi foarte mult pe acest tărâm indonezian, alegeţi neapărat o incursiune în câmpurile cu orez din nord şi o excursie la unul dintre faimoasele temple hinduse, situate în apropierea oceanului. Atenţie, Bali e o insulă întinsă, astfel că numeroasele atracţii locale necesită ore bune de mers cu maşina.

Oriunde v-aţi afla, trebuie să ştiţi că 95% din localnici sunt hinduşi şi îi tolerează mai greu pe străinii care nu cunosc normele minime de conduită locală. Este foarte important să ţineţi minte că, atunci când primiţi sau daţi ceva, nu trebuie să folosiţi mâna stângă. Nu purtaţi în temple pantaloni scurţi sau tricouri cu mânecă scurtă. Nu atingeţi capul nimănui şi nu arătaţi nimic cu degetul, iar când staţi în faţa cuiva, feriţi-vă să expuneţi privirii sale talpa piciorului.

Plajele sunt bine delimitate, de aceea trebuie să alegeţi zona care vi se potriveşte cel mai bine. În Nusa Dua, şi mai ales în Tuhan, întâlnim toate hotelurile mari cu nisipurile lor private. La Plaje Legian, turiştii văd deseori delfinii. Surferii avansaţi merg pe Tanaj Lot, iar amatorii de nisip fin aleg Lovina. Dintre toate însă, cea mai cunoscută plajă este Sanur, ideală pentru snorkeling.

O masă în oraş este mai ieftină cu aproape 80% decât la hotel

Cum ajungi în Bali

Cazare la hotel The ST Regis Bali Resort, 5 stele - de la 191 de euro de persoană/noapte cu mic dejun inclus, prin agenţia Paralela 45. Biletul de avion pe ruta Bucureşti - Amsterdam - Denpasar costă 1.230 de euro/persoană cu taxe de aeroport incluse.

Cazare la hotel Grand Balisani, 4 stele - de la 880 de euro de persoană, transport cu avionul Frankfurt - Denpasar - Frankfurt, cu transferuri incluse, prin Prestige Tours. Pachetul include 7 nopţi de cazare în cameră dublă cu mic dejun în perioada 2-9 mai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite