„Baftă, fetelor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Baftă, fetelor!“
„Baftă, fetelor!“

Cvintupla campioană olimpică Elisabeta Lipă va participa pentru prima oară la un Mondial din calitate de preşedinte al federaţiei. Emoţionată de noua sa postură, Lipă le urează mult noroc urmaşelor sale din barca de 8+1, a căror medie este de doar 22 de ani.

Adevărul Sporturi: Cu ce gânduri abordaţi acest prim Campionat Mondial ca preşedinte al federaţiei?

Elisabeta Lipă
: Am multe emoţii şi îmi va fi dificil să stau liniştită pe marginea lacului. Aliniem o echipă foarte tânără, cu o singură fată în barca de 8+1 ce are în palmares o medalie olimpică, Eniko Barabas. Deşi acum voi fi prezentă ca oficial, mă voi comporta probabil ca suporterul lor numărul unu (râde)…

Ce aşteptări ar trebui să avem în contextul acestui schimb de generaţie?

Obiectivul nu poate fi altul decât o medalie, trebuie să ne respectăm blazonul indiferent de situaţie. Fetele au dovedit deja că sunt foarte bine pregătite fizic în regata de la Lucerna, acolo unde au învins campioana olimpică Statele Unite. Trebuie ţinut însă cont şi de factorul psihic. O finală Mondială este ceva total diferit şi experienţa poate conta decisiv.

Din vasta dumneavoastră experienţă, cum aţi caracteriza pista de la Poznan?

Am fost la multe etape de Cupă Mondială acolo. Malta este un lac natural şi condiţiile climaterice influenţează mult condiţiile de concurs. Vântul bate neregulat pe unele porţiuni şi îţi afectează strocul. Norocul nostru este că suntem cotaţi ca favoriţi si vom concura pe culoarele  din centru, unde vom fi mai feriţi de rafale.

Lupaşcu şi Nicoleta Albu s-au calificat deja în semifinale la dublu rame. Pot furniza ele vreo surpriză?

Au mers bine în calificări, au tras foarte relaxat şi au prins locul doi în serie, ceea ce este un lucru încurajator. Dacă vor menţine acelaşi ritm mai departe, au şanse să obţină un rezultat mare.

La regata de la Lucerna, fetele au fost susţinute de o parte din fostele campioane olimpice. Se va repeta istoria şi la Mondialul din Polonia?

Da, am rămas o mare familie deşi ne-am drumurile noastre în viaţă s-au despărţit. Doina Ignat, Viorica Susanu şi Ioana Papuc vor veni să le facă galerie fetelor.Chiar dacă nu mai sunt în activitate, sfaturile şi simpla lor prezenţă la Poznan le va da un moral fetelor şi mă bucură faptul că reîntregim puţin gaşca...

Ce şanse sunt ca în viitorul apropiat să revină în activitate o parte din canotoarele care ne-au adus medalii la ultimele ediţii ale Jocurilor Olimpice?

Este unul din obiectivele mele ca preşedinte al federaţiei să le conving pe fete să revină în barcă. Sunt ambiţioasă şi nu vor scăpa de gura mea prea uşor (râde). Strâmbeschi şi Rodica Florea vor deveni mămici în curând, dar le aştept înapoi peste un an. Un caz special ar mai fi Ioana Papuc, care s-a operat la genunchi, şi este încă în refacere. Dacă va fi sănătoasă, sunt convinsă însă că va pune şi ea umărul pentru o medalie la Londra.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite