Autobuzul All Blacks în Hexagon!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuzul All Blacks în Hexagon!
Autobuzul All Blacks în Hexagon!

Vedetă a rugby-ului mondial, neozeelandezul Jonah Lomu a uimit toată lumea semnând pentru un club francez de liga a treia. Marsilia a devenit astfel favorită la promovarea în divizia secundă. La 34 de ani, Jonah Lomu este o legendă a rugby-ului mondial. El revine la cinci ani după ce a fost supus unui transplant de rinichi, semnând un contract cu Marseille-Vitrolles.

Toată lumea credea că pentru Lomu capitolul “jucător de performanţă” este definitiv închis. În 2007, după ce a cochetat cu echipa de rugby în XIII Gold Coast Titans, el îşi anunţase retragerea. Iată însă că nu a fost aşa.

Invocând “nevoia de a juca rugby”, puternicul rugbyst a acceptat oferta făcută de echipa din oraşul-port la Mediterana. Şi cum aceasta activează în Federale 1, a treia ligă franceză, totodată prima dintre cele amatoare, se poate spune clar că pentru Lomu motivaţia din punct de vedere sportiv, al performanţei, este minoră. “Ambiţia mea? Să ajut clubul din Marsilia să facă parte dintre marile grupări franceze”, a declarat el la sosirea în Franţa.  

“RUGBY-UL M-A SALVAT”

Fizicul impozant a jucat un rol determinant în viaţa lui Lomu, iar norocul l-a ajutat, dar i-a întors şi spatele. Născut la periferia oraşului Auckland, în Noua Zeelandă, ţară mirifică aflată în Pacificul de Sud, pe 12 mai 1975, într-o familie săracă, originară din Tonga, el a trăit în climatul dificil al “războiului” dintre bandele locale.

“Rugby-ul m-a salvat”, avea să recunoască mai apoi. Înscris la Colegiul Wesley, şcoală fondată în 1844 de Biserica metodistă (e printre cele mai vechi din ţară), a renunţat la varianta în XIII a sportului cu balonul oval pentru cea clasică, în XV, pe când avea 14 ani. Cam târziu pentru cineva care dorea să facă o carieră. Cu toate acestea, s-a impus imediat, fiind mai mereu chemat la loturile naţionale de juniori.

Folosit la început ca înaintaş, datorită gabaritului (120 de kilograme la 1,96 m), trecut mai apoi pe treisferturi, graţie rapidităţii cu care se deplasa, Lomu a făcut senzaţie la Cupa Mondială găzduită de Africa de Sud, în 1995. Cu şapte eseuri marcate, dintre care patru în semifinala cu Anglia câştigată la o diferenţă uriaşă (45-29), şi-a câştigat supranumele “Omul munte”.

Patru ani mai târziu, în Ţara Galilor, a reuşit o serie de şase încercări cu care a devenit cel mai bun marcator din istoria Rugby World Cup. Niciodată, însă, n-a reuşit să devină campion mondial deşi Noua Zeelandă pornea drept mare favorită. Acesta rămâne, de altfel, marele său regret.

PASIUNEA CONTEAZĂ

image


Preşedinte al echipei Marseille-Vitrolles, Jean-Marie Le Camus s-a dat peste cap pentru a-l convinge pe Lomu să devină component al acestei formaţii. Ambiţia sa? “Este vorba despre invidie. Nu mai putem rămâne în umbra echipei din Toulon (n.a. - după ce l-a adus pe neozeelandezul Umaga, acum doi ani, l-a recrutat recent pe Jonny Wilkinson).

Vom face orice pentru a ajunge în elită, pentru a juca împotriva lui Toulon pe Velodrome”, a recunoscut acesta. Iar venirea lui Lomu a învolburat apele în Marsilia, transferul său stârnind mai multe comentarii despre Federale 1 ca niciodată.

Apariţie discretă

Neozeelandezul s-a prezentat la club, în toată discreţia, spunându-i antrenorului Alain Hyardet: “Sunt la ordinele dumneavoastră”. Iar modestia lui Jonah Lomu i-a lăsat pe toţi cu gura căscată. Apoi, într-un hotel de lux, în faţa a 40 de ziarişti, a explicat de ce a ales să joace la o echipă de liga a treia: “Nu mă interesează ce cred unii oameni.

Am încredere în mine, în ceea ce fac. Nu mai am nimic de dovedit. Iubesc rugby-ul şi am decis să joc din nou. De ce în divizia a treia? Dacă iubeşti rugby-ul nu contează unde joci. Contează pasiunea. Vreau să-i ajut pe cei tineri, să le transmit experienţa mea, să ajut la dezvoltarea rugby-ului în Marsilia, unde nu este foarte cunoscut”.   

ADVERSARII NU SE TEM

Chiar dacă recunoaşte că sosirea lui Lomu va ridica nivelul întrecerii din Federale 1, Patrick Philibert, preşedintele lui Seyne sur Mer, una dintre rivalele Marsiliei în lupta pentru promovare, nu crede că un singur jucător poate schimba faţa unei echipe: “În plan mediatic, este o lovitură. Sportiv însă, cu sau fără Lomu, Marsilia nu mă îngrijorează”.

O părere asemănătoare are şi Christian Labit, antrenorul lui Carcassone: „În Federale 1 diferenţa o fac nu individualităţile, ci un colectiv unit“. Este adevărat, însă Lomu nu este singurul jucător transferat în oraşul din sudul Franţei. Tot acolo vor juca Isotolo Maka, un alt fost All Blacks, şi Julian Vulakoro, un centru internaţional din Fiji. Ceea ce poate însemna primul pas în formarea unei echipe puternice de rugby în oraşul dominat de OM.

Cristi Stoica a fost comparat cu Lomu

image


Născut la Bucureşti, în 1976, Cristi Stoica a evoluat de 71 de ori pentru Italia, fiind în trei rânduri şi căpitan al acestei echipe. Graţie staturii sale (1,88 m / 104 kg), neobişnuite pentru un jucător de treisferturi din deceniul trecut, bucureşteanul a fost poreclit „Lomu din Carpaţi“ în Franţa, unde a evoluat la Narbonne, Castres şi Montpellier.

Stoica a avut ocazia să joace împotriva neozeelandezului cu care a fost comparat la Cupa Mondială din 1999, fiind singurul rugbyst de origine română care a avut această onoare.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite