Au de apărat locul cinci în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au de apărat locul cinci în lume
Au de apărat locul cinci în lume

România este reprezentată de şapte pugilişti la Mondialele de la Roma (1-12 septembrie). Şanse la medalii au Traian Lupu, Răzvan Cojanu şi Constantin Bejenaru. Într-un clasament all-time ce are drept criteriu titlurile mondiale la box ale amatorilor, România ocupă un remarcabil loc 5 (7 medalii de aur), după Cuba (62), Rusia / URSS (32), SUA (16) şi Bulgaria (7).

România a contat dintotdeauna în boxul amator. Şi măcar din acest punct de vedere participarea pugiliştilor noştri la ediţia din acest an a CM, programată la Roma, de astăzi până pe 12 septembrie, merită a fi luată în seamă.

După reuşita participare din 1999, de la Houston, când şapte români au câştigat medalii, a urmat însă un declin, la ultimele trei ediţii ţara noastră reuşind să urce numai un sportiv pe podium.

Aşa se explică şi că obiectivul propus de Federaţie pentru acest an – una sau două medalii – este unul prudent. Mai cu seamă că ediţia italiană promite a fi extrem de disputată, anunţându-se un număr record de participanţi (circa 750 de sportivi din 114 ţări).

Din lotul care a efectuat un stagiu de pregtire în Franţa, înainte de a ajunge la Roma, nu face parte Ionuţ Gheorghe, pugilistul medaliat olimpic în 2004.

Constănţeanul i-a lăsat locul la categoria 64 kilograme ieşeanului Traian Lupu, care l-a învins în finala Naţionalelor, la Arad, la începutul acestei luni. În lot nu a fost reţinut nici Petrişor Gănănău, cu toate că acesta a câştigat categoria sa (91 kg) la CN, el fiind şi singurul medaliat (bronz) al României la Europenele de anul trecut.

Revin, în schimb, Iulian Stan şi Roland Gavrilă, doi dintre pugiliştii care au fost suspectaţi că au furat dintr-un magazin din Chicago, în 2007 (cel de-al treilea, Bogdan Dinu, a trecut la profesionişti).  Aşa cum au declarat-o la întorcerea în ţară, ei şi-au dovedit nevinovăţia, iar AIBA le-a ridicat suspendarea pe viaţă dictată iniţial în cazul lor.

Potrivit lui Vasile Câtea, vicepreşedintele FR de Box, dintre ai noştri au şanse la medalii Răzvan Cojanu la categoria supergrea, Traian Lupu la categoria superuşoară, precum şi Constantin Bejenaru la categoria semigrea.

În Italia cei şapte pugilişti sunt însoţiţi de antrenorii Grigore Bondavali (coordonator) şi Dorel Simion. Acolo trebuia să oficieze şi arbitrul Ramona Chirhoc, însă aceasta a refuzat invitaţia, fiind plecată în concediu.

Lotul României pentru CM:

54 kg – Răzvan Andreiana (Dinamo Bucureşti)

57 kg – Iulian Stan   (Steaua Bucureşti)

60 kg – Gabriel Podaşcă  (BC Bute Galaţi)

64 kg – Traian Lupu   (CSM Gladiatorul Iaşi)

75 kg – Roland Gavrilă  (SCM Bacău)

81 kg – Constantin Bejenaru  (SCM Bacău)

+91 kg – Răzvan Cojanu   (Dinamo Bucureşti)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite