Lance Armstrong se va bate cu Restul Lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă recunoaşte că nu mai are forţa necesară pentru a cuceri un nou titlu în Turul Franţei la ciclism, rutierul american doreşte să se bată pentru a opta victorie în „Marea Buclă“. Favorit la tricoul galben, spaniolul Alberto Contador a declarat că „texanul este capabil să ajungă pe prima treaptă a podiumului la Paris”.

Lance Armstrong şi echipa Astana se pregătesc să câştige Turul Franţei. Formaţia kazahă şi rutierul american sunt adulaţi şi contestaţi, în acelaşi timp, însă directorul sportiv Johan Bruyneel, omul de care se leagă multe dintre realizările ciclistului de peste Ocean, nu ţine cont de acest lucru.

„Important este ce vom face noi în Hexagon şi performanţele noastre în «Le Tour». Atât. Nu ne interesează dacă vom fi luaţi drept îngeri sau demoni. Dacă la Paris vom fi primii, e perfect”, a spus şeful de la Astana.

Echipa Astana este considerată de specialişti drept „un balaur cu patru capete”. Spaniolul Alberto Contador şi Armstrong dau forţă grupării lui Bruyneel, însă Levi Leipheimer şi Andreas Kloden sunt şi ei gata să dea marea lovitură. Nimeni nu ştie însă dacă cei trei vor trage sau nu pentru texan, omul care a învins cancerul, şi care doreşte să cucerească cel de-al optulea titlu în Turul Franţei.

Lance Armstrong este optimist în ceea ce priveşte parcursul „Marii Bucle” din acest an, întrecere care măsoară 3.445 kilometri şi cuprinde cinci căţărări care depăşesc, cu uşurinţă, 2.000 de metri altitudine, inclusiv celebrul versant Mont Ventoux, în penultima etapă a competiţiei.

„Ruta din acest an este una inovatoare şi interesantă. Îmi place proba de contratimp din Monte Carlo, acesta având o lungime de 15 kilometri. Este foarte bine că s-a reintrodus şi contratimpul pe echipe, o rundă destul de spectaculoasă”, a precizat sportivul texan.

„Va fi o cursă echilibrată“

Componentul echipei Astana a adăugat că etapa care va pleca din Girona ar putea decide rutierul care va fi în tricoul galben pe Champs-Elysies, la Paris. „Mont Ventoux face ca totul să fie special. Nici nu speram mai mult de la Turul Franţei şi sunt convins că va fi foarte greu de stabilit un lider încă de la începutul acestei curse de poveste. La Astana sunt rutieri puternici, însă nu înseamnă că această echipă a şi câştigat întrecerea”, a punctat Lance Armstrong.

image

Armstrong va fi liderul unei formaţii, Astana, care are un buget aproximat la nouă milioane de euro, sumă-record în această disciplină. Mai mult, americanul are probleme cu spaniolul Alberto Contador, rutierul iberic cerându-i lui Bruyneel să-l ignore pe texan şi să nu-i acorde acestuia un statut privilegiat. „Într-o competiţie precum Turul Franţei este ilogic să stabileşti un om pe care să-l duci către victorie încă din octombrie. Avem în lot ciclişti precum Andreas Kloden şi Levi Leipheimer care merită şansa lor”, a punctat Contador.

Revenire după trei ani

Americanul Lance Armstrong a confirmat participarea în Turul Franţei alături de Astana şi este gata pentru una dintre cele mai grele aventuri ale carierei sale. În vârstă de 37 de ani, texanul revine în Hexagon după trei ani de absenţă. Ciclistul din Statele Unite a spus că obiectivul său principal va fi acela de a atrage atenţia asupra luptei împotriva cancerului, boală pe care el însuşi a învins-o.

„Nu ştiu cum mă voi descurca pe şosea. Nu am mai mers într-un ritm infernal de mult timp şi nu pot face acum pronosticuri, deoarece este greu să rulezi în ritm de competiţie acum, aşa cum o făceam înainte. Tot ceea ce pot să spun este că mă voi pregăti cât pot de bine”, a adăugat sportivul care are în palmares şapte titluri de campion al Turului Franţei.

Întrebat cum vede conflictul „Contador – Armstrong”, rutierul texan a răspuns: „Loc este pentru toţi. Contador este cel mai bun rutier din lume la această oră şi trebuie ca noi să înţelegem acest lucru şi să-i respectăm statutul. Eu nu sunt sigur că pot să menţin un ritm constant şi infernal până la final. Sper ca problemele dintre noi să se rezolve şi să putem trece peste ele”.

Lance Armstrong, pe numele său adevărat Lance Edward Gunderson, s-a născut în localitatea Plano, statul Texas, din Statele Unite, la 18 septembrie 1971. În 1993, rutierul care are în palmares şapte titluri în „Marea Buclă” a devenit, pentru prima oară în carieră, numărul 1 mondial. Associated Press l-a numit „Sportivul Anului” în perioada 2002-2005, interval în care Armstrong a depăşit record după record.

A reuşit să învingă şi cancerul

La 2 octombrie 1996, la vârsta de 25 de ani, Lance a fost diagnosticat cu o boală grea, cancer testicular. Medicii l-au atenţionat că şansele de supravieţuire sunt minime, iar tumoarea s-ar putea răspândi la plămâni, abdomen şi până spre creier. Sportivul american a ales să facă o intervenţie chirurgicală pe creier şi la testicule, chirurgii eliminându-i atunci un testicul bolnav. 

Lance Armstrong s-a reîntors în 1998 în competiţii, sezon în care a terminat pe locul patru în „La Vuelta”. Un an mai târziu, texanul a făcut legea în „Marea Buclă”: a câştigat patru etape în Turul Franţei şi a ajuns în tricoul galben la Paris, după o întrecere în care au lipsit germanul Jan Ullrich şi italianul Marco Pantani.

În 2000, Armstrong infirmă calculele conform cărora cei doi l-ar putea opri şi triumfă în „Le Tour”. Revenirea lui Lance în Turul Franţei a stat, o vreme, sub semnul incertitudinii. Anul trecut, Agenţia Antidoping a Statelor Unite (USADA) a dat publicităţii un comunicat în care specifica faptul că rutierul de la Astana nu poate fi declarat eligibil de Uniunea Internaţională de Ciclism (UCI).

Provocat de Shaq O’Neal!

image


Baschetbalistul Shaquille O’Neal (foto) l-a provocat pe Lance Armstrong la o întrecere pe biciclete. Shaq i-a postat rutierului texan mesaje pe Twitter, încă din timpul Turului Italiei, dar ciclistul i-a dat curs provocării abia din a doua încercare.

„O Lance Armstrong! Te provoc la o cursă contra cronometru oricând şi oriunde! Nu simţi miros de frică, nu-i aşa?”, a fost mesajul provocator al baschetbalistului de pe pagina sa de Twitter. Răspunsul lui Lance a fost sec şi scurt: „Ne vom întrece la 25 octombrie în Austin! Vreau să te văd în Texas, în curtea casei mele şi te rog să-ţi laşi ajutoarele acasă. Nu vei avea nevoie de ele!”.

Cei doi sportivi se vor întrece pe biciclete la 25 octombrie, la Livestrong Challenge, evenimentul fiind organizat pentru strângerea de fonduri pentru fundaţia lui Lance Armstrong, care luptă împotriva cancerului.

25 de mii de euro este bugetul Turului României, organizatorii neavând pretenţii pentru drepturile de televizare ale întrecerii.

3,5 milioane de euro este bugetul Turului Franţei, organizatorii primind din drepturile TV aproximativ 23 de milioane de euro.

Lance Armstrong

Data naşterii: 18 septembrie 1971
Locul naşterii: Plano (Texas), Statele Unite
Reşedinţa: Austin, Texas, Statele Unite
Înălţime: 1,79 metri
Greutate: 74 kg
Echipa: Astana
A fost legitimat la: Motorola (1992-1996), Cofidis (1997), US Postal (1998-2005)

Palmares:

- Turul Franţei – a câştigat şapte titluri consecutiv între anii 1999-2005 şi a reuşit 22 de victorii de etapă în „Marea Buclă“
- Campion mondial în 1993
- Campion al Statelor Unite în 1993

Alte curse câştigate:

- Cursa Clasica San Sebastian (1995)
-  La Flèche Wallonne (1996)
-  Turul Elveţiei (2001)
- Critérium du Dauphiné Libéré (2002 şi 2003)
-  Nevada City Classic (2009).

Inedit:

Nu a câştigat niciodată Turul Italiei şi Turul Spaniei. Cea mai bună performanţă a fost un loc patru în „La Vuelta”. Texanul a spus că aceste competiţii au fost „de antrenament“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite