Pledoarie pentru profesori

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respectul şi consideraţia pentru cei care au un rol fundamental în viaţa şi în formarea unui tânăr au dispărut complet.

Rezultatele de anul acesta de la Bacalaureat au evidenţiat falimentul unui sistem de învăţământ care timp de 21 de ani a fost supus unui şir interminabil de reforme fără fond. Nu mai puţin de 140 de modificări a suferit Legea învăţământului de la Revoluţie încoace, iar rezultatul este zero.

Cauzele dezastrului de la Bac sunt multiple şi foarte complexe. Probabil că nu ar fi suficiente nici două săptămâni de dezbateri intense pentru a le analiza pe toate în profunzime. Însă, după părerea mea, o concluzie majoră se desprinde după acest „dezastru naţional": statul a ignorat o categorie socială extrem de importantă pentru evoluţia unei naţiuni, cea a profesorilor.

A fi dascăl în ziua de azi nu mai reprezintă nimic. Respectul şi consideraţia pentru cei care au un rol fundamental în viaţa şi în formarea unui tânăr au dispărut complet. Un profesor de liceu cu toate gradele şi vechime de peste 20 de ani câştigă între 2.000 şi 2.500 de lei pe lună, iar un profesor debutant doar 800 de lei, adică mai puţin de 200 de euro. Mult prea puţin pentru responsabilitatea şi importanţa muncii lor. Această stare de lucruri i-a demotivat în timp pe cei mai mulţi dintre dascăli, care astăzi nu-şi mai dau niciun interes pentru a-i pregăti cum se cuvine pe elevi. Nu se mai perfecţionează, nu sunt la curent cu cele mai noi metode de predare şi nu mai au nicio autoritate în faţa elevilor. În condiţiile în care mulţi profesori trăiesc la limita subzistenţei, mă întreb cum ar putea să fie aceştia creativi, cum să fie inovativi, cum să-i motiveze pe elevi, când ei se gândesc doar la ce vor pune mâine pe masă.

Nu sunt de acord cu cei care susţin că, indiferent de salariu, un profesor trebuie să-şi dea viaţa la catedră şi să moară de gât cu mârlanii şi nesimţiţii care îi înjură şi fac circ la ore. Nu acesta este rolul lor. Pe vremea când am intrat la liceu, în vara lui '89, profesorul era profesor. Nimeni nu-şi permitea să-l înfrunte sau să iasă în faţa clasei cu lecţia neînvăţată. E adevărat că de atunci lucrurile s-au schimbat. Societatea a evoluat, sistemul de învăţământ s-a schimbat, elevii sunt mai emancipaţi, programa şcolară e alta, cerinţele sunt diferite, dar asta nu schimbă cu nimic poziţia pe care dascălul trebuie să o aibă în societate.

N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Nu plâng de mila profesorilor, mulţi au partea lor de vină pentru rezultatele catastrofale de la Bac, dar cred că această categorie socială ar avea nevoie de un altfel de tratament din partea autorităţilor. Actorul şi politicianul francez Guy Bedos spunea că atunci când statul nu plăteşte profesorii, cu siguranţă copiii vor plăti. Şi copiii din România au plătit din plin anul acesta. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite