Barcelona şi voluptatea fotbalului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Driblingurile lui Messi, pasele lui Xavi, precizia lui Puyol, creativitatea lui Iniesta, pătrunderile lui David Villa sunt asemenea unor versuri cu rimă perfectă.

Patru meciuri între Barcelona şi Real Madrid în numai 18 zile reprezintă un adevărat festin pentru amatorii de sport. Chiar dacă nu eşti un fan înrăit al sportului cu balonul rotund, dar ai apucat să prinzi, măcar şi cu coada ochiului, câteva faze, cu siguranţă nu te mai poţi ridica din faţa televizorului. Spectacolul oferit în teren de cele două formaţii, dublat de cel din tribune, atrage ca un magnet. Nu cred că există la ora actuală o pledoarie mai bună pentru fotbal decât „El Clasico". Jocul celor două superechipe pare că vine din altă galaxie. Viteza, execuţiile şi traseele fotbaliştilor, tactica, toate ating perfecţiunea.

Disputa dintre cei doi antrenori, Pep Guardiola şi Jose Mourinho, se ridică la rang de artă a războiului. Bătălia pentru ocuparea fiecărui centimetru de gazon este bine gândită dinainte. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. De aici vine şi spectacolul total pe care cei 22 de fotbalişti îl oferă de fiecare dată când se întâlnesc pe dreptunghiul verde.

Ca-n orice război există, evident, un învingător şi un învins. Fără discuţie, Barcelona a fost echipa care a câştigat cele mai multe bătălii în faţa Realului din Madrid (s-a calificat în finala Champions League şi va lua cu siguranţă campionatul, în dauna eternei rivale, care a triumfat însă în Cupa Regelui). Fără discuţie, formaţia lui Guardiola a transformat soccerul atletic şi sobru, inventat de britanci, în poezie. Driblingurile lui Messi, pasele lui Xavi, precizia lui Puyol, creativitatea lui Iniesta, pătrunderile lui David Villa sunt asemenea unor versuri cu rimă perfectă. Plăcerea catalanilor de a juca este atât de evidentă încât pătrunde prin micul ecran şi transmite telespectatorului voluptatea privitului. În ultimii 20 de ani, nicio echipă nu a adus atâta fantezie împletită cu rigoare. Nicio echipă nu a desenat atât de maiestuos jocul de fotbal. Nicio echipă nu a dat sportului-rege atâta savoare.

Chiar şi atunci când pierde, Barcelona nu dezamăgeşte: le oferă fanilor frumuseţea deplină a fotbalului.

Actuala echipă din capitala Cataluniei este rodul unei strategii pe termen lung, bine pusă la punct. Citeam într-un ziar de sport că Barcelona a investit în ultimii zece ani aproape 140 de milioane de euro în centrul de copii şi juniori. Jucători precum Messi, Xavi, Iniesta, Pedro, Pique, Puyol, Busquets şi Valdes sunt rodul modului sănătos de a gândi a celor care conduc clubul blaugrana.

Oare cei care manageriază fotbalul autohton, aflat la mii de ani lumină de cel occidental, chiar nu învaţă nimic din ceea ce fac alţii mai deştepţi ca noi? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite