Se anunţă reorganizări în Justiţie. Instanţele mici şi cu activitate redusă, ameninţate cu desfiinţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Kende Monica, preşedintele Tribunalului Sălaj
Judecătorul Kende Monica, preşedintele Tribunalului Sălaj

Pentru instanţele din România urmează o perioadă de foc, dată fiind intrarea în vigoare a noilor coduri de procedură, care vor produce schimbări semnificative în activitatea lor. Pe lângă aceste schimbări se anunţă şi o reorganizare, ce se va concretiza, cel mai probabil, prin desfiinţarea instanţelor mici.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Sălaj, judecătorul Kende Monica, această desfiinţare va viza în special instanţele mici care au avut în ultimii ani o activitate redusă. Judecătorul a precizat că urmează să se facă o evaluare a acestor instanţei, dar şi o analiză privind impactul eventualei lor desfiinţări.
În privinţa noilor coduri de procedură, preşedintele Tribunalului Sălaj a apreciat că acestea vor duce la o "aglomerare fără precedent a instanţei”. Primul cod intră în vigoare chiar în acest an, la 1 septembrie. Este vorba despre Codul de procedură civilă, care va schimba radical activitatea instanţelor. „Tribunalul devine instanţă de drept comun, ceea ce va duce, automat, la o aglomerare. O altă schimbare adusă de noul Cod de procedură civilă este faptul că în faza de primă instanţă judecarea se face în cameră de consiliu – ceea ce presupune cheltuieli cu amenajarea spaţiilor necesare”, a exemplificat preşedintele Tribunalului Sălaj câteva dintre schimbările ce vin odată cu noul cod.


Judecătorul a declarat că schimbările anunţate impun suplimentarea personalului instanţei. „În acest moment, în schema Tribunalului Sălaj sunt 14 posturi de judecători, din care sunt ocupate 12. Ar mai fi nevoie, pe lângă cele 14 posturi, de încă şapte. De asemenea, mai avem nevoie de încă 19 grefieri de şedinţă, care să se adauge la cei 11 pe care îi avem acum”, a spus preşedintele, precizând că toate aceste suplimentări de posturi, plus necesitatea amenajării unor camere de consiliu noi, presupun extinderea Tribunalului.


„Se încearcă găsirea unui alt sediu pentru Judecătoria Zalău, pentru a putea să folosim şi birourile ocupate acum de ei. O primă variantă pe care am luat-o în calcul este Unitatea Militară. Sunt disponibile, însă, acolo, doar câteva magazii, şi este nevoie de sume importante pentru a le reamenaja corespunzător. Să vedem ce bani vom primi de la guvern în acest sens”, a mai adăugat Kende Monica.


Recursul devine cale excepţională de atac


Noul Cod de procedură civilă aduce şi alte schimbări importante în activitatea instanţelor.  Un exemplu este faptul că majoritatea hotărârilor vor putea fi atacate doar cu apel, recursul devenind cale extraordinară de atac, ce se va judeca în special la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În plus, termenul de recurs se majorează de la 15 la 30 de zile. Primul termen de judecată va fi de maximum 60 de zile de la data depunerii întâmpinării.


Locul 7 pe ţară la încărcătura de dosare pe judecător


Potrivit preşedintelui Tribunalului, încărcătura de dosare pe judecător este foarte mare şi acum, înainte de aglomerarea cauzată de noul cod. Fiecare judecător de la secţia civilă a avut de instrumentat în primele şase luni ale acestui an, în medie, câte 899 de dosare, mult peste media pe ţară – susţine preşedintele. Cu această cifră, Tribunalul Sălaj ocupă locul 7 pe ţară după încărcătura de dosare pe judecători.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite