Din 1 martie, vom vorbi mai ieftin la telefon. Reduceri de tarife cu 30 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele pentru convorbirile telefonice vor scădea cu aproximativ 30 la sută  pe parcursul acestui an. Autoritatea  Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)  informează că tarifele vor scădea în două etape, începând cu 1 martie 2012, respectiv 1 septembrie 2012.    

ANCOM a finalizat şi comunicat tuturor furnizorilor activi de telefonie fixă şi mobilă din România noile tarife maxime pe care aceştia le pot percepe pentru terminarea apelurilor telefonice în propriile reţele.Tarifele maxime vor scădea, pe parcursul anului 2012, cu peste 30 la sută în două etape. Astfel, cei şase operatori de telefonie mobilă identificaţi cu putere semnificativă pe piaţă – Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone – vor practica, începând cu 1 martie 2012, un tarif maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă de 4,05 eurocenţi pe minut.

Potrivit ANCOM a doua etapă de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă va avea loc la 1 septembrie 2012, dată de la care se va practica un tarif maxim de 3,07 eurocenţi/minut.

Telefonie fixă


Tarifele maxime pentru interconectare în vederea terminării apelurilor practicate de cei 51 de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având putere semnificativă pe piaţă vor scădea în prima etapă la 0,82 eurocenţi/minut de la 1 martie 2012, urmând ca de la 1 iulie 2012 să scadă la 0,67 eurocenţi/minut. Conform ANCOM tarifele de interconectare practicate de furnizorii de telefonie fixă nu mai sunt diferenţiate în funcţie de intervale orare.

Autoritatea precizează că tarifele care urmează să se aplice au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene.

Statistici


Potrivit datelor raportate de furnizori, piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat în prima jumătate a anului 2011 valoarea de 1,7 miliarde euro respectiv 7,3 miliarde RON. Veniturile obţinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă din România în această perioadă au atins suma de 0,2 miliarde euro , respectiv 0,85 miliarde RON, reprezentând 11,7 la sută din valoarea pieţei de comunicaţii electronice, în timp ce operatorii de telefonie fixă au obţinut 0,05 miliarde euro, respectiv 0,2  miliarde ron, din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentând 2,7 la sută din valoarea pieţei de comunicaţii electronice.

Conform ANCON, tariful de terminare reprezintă preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie, operatorului în reţeaua căruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori în reţeaua acestuia din urmă. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput  utilizatorului final care iniţiază apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive, în raport cu costurile, poate prejudicia concurenţa în întreaga piaţă de telefonie, pentru că reprezintă un instrument prin care operatorii cu un număr mare de abonaţi pot împiedica dezvoltarea operatorilor mai mici.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite