GALERIE FOTO Cum a ajuns o sălăjeancă într-o închisoare din America Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina, în închisoarea din Nicaragua
Cristina, în închisoarea din Nicaragua

O tânără de 25 de ani din oraşul sălăjean Jibou este închisă de patru ani într-o puşcărie din îndepărtata Nicaragua, o ţară din America Centrală, după ce a fost acuzată şi condamnată pentru trafic de droguri de mare risc.


Tânăra se numeşte Cristina Reinbold şi este din Jibou. A avut o tinereţe extrem de zbuciumată, în 2005, când avea doar 18 ani, fiind implicată, deja, ca martor, într-un dosar penal de trafic de persoane aflat pe rolul Tribunalului Sălaj, pentru ca un an mai târziu, în 2006, să fie inculpată într-un dosar de consum ilicit de droguri, în care a fost, ulterior, achitată. Adevăratele probleme cu legea le-a avut după ce, în 2007, a plecat la muncă în Spania, iar acolo l-a cunoscut pe Juan Fernandez Franco, un bărbat pe care familia fetei îl suspectează că s-ar ocupa cu traficul de droguri. Cei doi au avut, se pare, o relaţie amoroasă, luna februarie a anului 2008 găsindu-i într-o vacanţă în Caraibe. După cum povesteşte mama fetei, Rozalia Cosma, cuplul de îndrăgostiţi au vrut să ia avionul spre Europa de pe un aeroport din Nicaragua, moment în care poliţiştii au intervenit în forţă şi au reţinut-o pe tânără, în bagajele ei fiind găsite patru kilograme de cocaină, ascunse în diferite suveniruri.

Cristina desfăcând pachetul primit de la mama ei

CLICK PE GALERIE PENTRU A VEDEA IMAGINILE

Drogurile, „plantate” de iubit


Mama fetei susţine că fata ei nici măcar nu a ştiut de existenţa drogurilor, care ar fi fost „plantate” în bagajele Cristinei de iubitul ei spaniol. Cu toate acestea, sfătuită de avocatul angajat de iubitul ei, Cristina a acceptat să se declare vinovată, în speranţa că astfel va scăpa de pedeapsă.  Nu s-a întâmplat, însă, aşa, iar o instanţă din Nicaragua a condamnat-o, în 2008, la 10 ani de detenţie într-o închisoare din statul din America Centrală.

O boală mai veche a recidivat

Părinţii fetei povestesc că verdictul a dus-o pe tânără în culmile disperării. Ea ar fi  încercat să-şi pună capăt zilelor de două ori, tăindu-şi venele, şi a făcut şi greva foamei,  în speranţa că îi va fi redeschis dosarul. Nu s-a întâmplat, însă, nimic bun pentru tânără din Jibou, ci din contră, o boală mai veche, tratată în România în 2003, a revenit, se pare, din cauza stresului şi condiţiilor din închisoarea din Nicaragua.

Mama fetei spune că este vorba despre o tumoare cancerigenă la coloană care i-ar fi reapărut, după ce în 2003 a avut o problemă similară, tratată la vremea respectivă. „S-au făcut câteva investigaţii medicale şi acolo, însă medicii au refuzat să o opereze datorită riscului prea mare”, spune disperată femeia.


Familia cere transferul la o închisoare mai aproape de casă


Familia fetei încearcă de mai multă vreme de găsească înţelegere la autorităţi pentru a obţine transferul fetei la o închisoare din România sau măcar din Europa. Ei spun că au trimis sute de memorii şi adrese autorităţilor din Nicaragua, însă din răspunsul lor rezultă că soluţia problemei lor este la îndemâna statului român, care ar trebui să încheie un acord cu statul central – american. Mai exact, potrivit Ministerului Justiţiei, transferarea persoanelor condamnate se face în baza unor tratate bilaterală între ţara de origine şi ţara în care este încarcerată persoana respectivă, ori în baza unor convenţii multilaterale, iar între România şi Nicaragua nu există, deocamdată, un astfel de acord.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite