Se întâmplă în 2012: Încuiaţi în propriile case de frica hoţilor, care dau spargeri ziua în amiaza mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Coşeiu, Ioan Meseşan, spune că ar fi nevoie de o suplimentare a numărului de poliţişti în comune
Primarul din Coşeiu, Ioan Meseşan, spune că ar fi nevoie de o suplimentare a numărului de poliţişti în comune

Localnicii din Buciumi, dar şi din alte câteva localităţi din Sălaj, trăiesc de câteva luni într-o permanentă stare de frică, din cauza hoţilor care le intră în case, ziua în amiaza mare, şi fură ce apucă, de la banii neascunşi cum trebuie, la mâncarea din frigider.

Chiar dacă gradul de infracţionalitate în comunitatea de romi din Buciumi a fost mare dintotdeauna, localnicii spun că lucrurile s-au înrăutăţit şi mai tare din septembrie 2011, când conducerea Poliţiei Române a luat decizia – contestată de mulţi – de a reorganiza Poliţia Rurală. Aşa se face că, în Buciumi, spre exemplu, la o comunitate ce numără aproximativ 500 de romi, a mai rămas un singur poliţist, care nu are cum să facă faţă situaţiei.

Iar situaţia este disperată. C.C., o doamnă din localitate care, pentru că se temea de eventuale urmări, a preferat să îşi păstreze anonimatul, ne-a povestit că a fost „călcată” de consătenii ei de etnie romă de trei ori doar în primăvara aceasta. Ultima dată s-a întâmplat chiar săptămâna aceasta, când, deşi se afla acasă, unul dintre ei a intrat şi a furat carne din congelator. “Au ajuns oamenii din Buciumi să stea cu uşile caselor şi cu porţile încuiate de teama ţiganilor. Ăştia nu mai au nici un fel de teamă sau ruşine, intră în case şi fură, indiferent dacă proprietarii sunt sau nu acasă. Poliţia nu are ce să le facă, chiar dacă îi prinde, deoarece sunt minori şi sunt eliberaţi imediat. Pe lângă asta, există doar un singur poliţist în sat, toţi ceilalţi fiind mutaţi în Sânmihaiu Almaşului când s-au făcut restructurările. E lumea lor acum, îşi fac de cap fără nicio teamă, perfect conştienţi că nu vor suferi consecinţe”, spune supărată femeia.

Fostul primar le-a construit biserici şi le-a dărâmat barurile


Ioan Holhoş, cel care a fost primarul comunei în mandatul precedent, spune că a încercat să să-i aducă pe romii din comună pe drumul cel bun, dar nu a prea reuşit (poate de aceea nici nu l-au reales consătenii săi!). "Eu am încercat să fac cumva să-i integrez în societate. Le-am construit biserici - două în Buciumi, una în Bogdana - şi le-am dărâmat barurile, să nu mai aibă unde să bea şi să-şi cheltuiască toţi banii şi să umble apoi la furat. Dar degeaba... Sunt câteva... elemente negative care îşi fac de cap. Numai Dumnezeu Sfântul poate rezolva, cred, problema asta", spune el.

Alin Lăcătuş, şeful Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului spune că el nu a primit nicio sesizare cu privire la creşterea furturilor în comunităţile de romi dar a declarat, din capul locului, că "criteriul etnic nu este relevant în cazul acestor infracţiuni".

Poliţiştii pregătesc un program de prevenire


Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj admit că la Buciumi şi, de altfel, şi în alte câteva localităţi din judeţ, a crescut numărul furturilor din locuinţe şi promit măsuri. „S-a constatat o uşoară creştere a infracţiunilor de furt din locuinţe sau din anexe în localitatea Buciumi, motiv pentru care lucrăm deja la un program de prevenire a acestui gen de fapte prin acţiuni punctuale şi prin intensificarea patrulărilor în zonă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ, Tincuţa Dumuţa.


Şeful IPJ, Iosif Ghiurca, spune însă că nu se poate pune acest fenomen pe seama reorganizării Poliţiei Rurale. „Întotdeauna există fluctuanţe în fenomenul infracţional. În anumite perioade cresc infracţiunile, apoi scad. Oamenii nu realizează că un poliţist există încă acolo şi dacă el nu face faţă, poate solicita ajutoare şi mult mai bine pot interveni trei – patru poliţişti decât unul singur”, explică el. „Sunt greutăţile inerente oricărui început de organizare administrativă”, a completat şeful IPJ.


"Se fură până şi din cimitir"


Poliţia Rurală a fost reorganizată începând cu 1 septembrie 2011. Reorganizarea a constat în special în reducerea numărului de poliţişti din posturile de poliţie comunale, unde a rămas câte o singură persoană, restul fiind transferaţi către cele opt secţii zonale de poliţie organizate la nivel de judeţ. Măsura a fost intens contestată, la acea vreme, de primarii din judeţ, care anticipau că se va produce acest fenomen de creştere a infracţionalităţii, mai cu seamă acolo unde există comunităţi mai mari de romi. Printre cei mai vehemenţi a fost primarul din Coşeiu, Ioan Meseşan, care, contactat de reporterul Adevărul, ne-a spus că, din păcate, a avut dreptate. „E dezastru ce se întâmplă. Se fură până şi din cimitir, iar pe cei care au putere să schimbe ceva prea puţin îi interesează”, spune el.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite