FOTO Conducerea ISJ a fost decapitată. Vezi cine este noul inspector şcolar general al judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria demiterilor şefilor inspectoratelor şcolare judeţene, demarată odată cu venirea USL-ului la guvernare, continuă cu Sălajul. Ioan Abrudan, cel care ocupa această funcţie din 2005, a primit luni, 25 iunie, ordinul prin care este informat că îi încetează detaşarea la conducerea instituţiei.

Ioan Abrudan a declarat, marţi, 26 iunie, în ultima sa conferinţă săptămânală de presă în calitate de inspector şcolar general, că dincolo de gustul amar cu care rămâne, inevitabil, după această demitere, are, totuşi, şi câteva motive de bucurie. "Sunt bucuros că mi se întâmplă lucru acesta nu pentru că am participat la un concurs şi am luat notă mică. Din contră, ori de câte ori am participat la vreun concurs, niciodată nu am fost mai jos de locul 2 la nivel naţional. Sunt bucuros şi pentru că nu se întâmplă pentru că la evaluările anuale am luat calificativ slab - în fiecare an am luat "Foarte bine". Sunt bucuros pentru că nu mi se întâmplă pentru că am fost reclamat de cineva - după cum ştiţi, Sălajul este unul cu judeţele cu cel mai mic număr de reclamaţii în sistemul de învăţământ. Sunt bucuros şi că nu se întâmplă pentru că s-ar fi întâmplat lucruri neconforme - am participat la peste 40 de sesiuni de bacalaureat, cu peste 100.000 de candidaţi, fără incidente majore, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe", s-a justificat el.

Abrudan spune că ordinul de încetare a detaşării sale la conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Sălaj a fost emis luni, 25 iunie, şi intră în vigoare la data emiterii. "Eram pe teren cu reprezentantul Ministerului Educaţiei, prin centrele de bacalaureat, când a sosit ordinul", a precizat fostul şef al ISJ Sălaj, lăsând să se înţeleagă că, deşi se aştepta la un astfel de act date fiind "antecedentele" din alte judeţe, graba cu care s-a făcut înlocuirea sa l-a luat puţin pe nepregătite: "Mă aşteptam măcar să mi se dea 12 ore să-mi strâng lucrurile".

Ioan Abrudan spune că, ce este cert în acest moment, este faptul că va reveni la catedra de geografie de la Colegiul Naţional "Silvania". "În acest moment nu ştiu nici dacă voi participa la concursul pentru şefia Inspectoratului Şcolar, nici dacă nu voi participa", ne-a declarat el. Reamintim că funcţia de inspector şcolar general este scoasă la concurs, la fel ca toate celelalte 40 de funcţii similare din ţară. Concursurile pentru aceste funcţii vor fi organizate în perioada 20 iulie - 15 septembrie. Înscrierea la concurs se face între 27 iulie şi 3 august.

Ioan Abrudan este profesor de geografie şi lucrează la Inspectoratul Şcolar din 1990, când a ajuns acolo ca şi inspector şcolar de specialitate. Din 1996 până în 2005 a fost inspector şcolar general adjunct, iar din 2005 până în 25 iunie 2012 a condus instituţia ca inspector şcolar general. Este membru PDL, ocupând funcţia de prim-vicepreşdinte al organizaţiei judeţene.

Noul şef al ISJ, propus de liberali

Odată cu ordinul de demitere a lui Abrudan, ministrul Educaţiei l-a semnat şi pe cel de numire a unui alt inspector şcolar general. Este vorba despre Gheorghe Bancea, profesor de istorie titular la Şcoala Gimnazială "Corneliu Coposu". Nou inspector şcolar general este membru al organizaţiei municipale a PNL (secretar a biroului municipal) şi a fost nominalizat de liberali la această funcţie.

image

"Deocamdată, nu am fost informat oficial cu privire la această numire. Aştept să mă cheme", ne-a declarat, marţi, 26 iunie, noul şef al ISJ. Chiar dacă nu au fost făcute încă formalităţile de predare a "ştafetei", inspectorul şcolar general, numit interimar până la desemnarea prin concurs a unui şef pentru această importantă instituţie, şi-a conturat deja priorităţile viitoarei sale misiuni: "Să asigurăm continuitatea, pentru că este important mai ales având în vedere că sunt în plină desfăşurare examenele naţionale şi urmează şi admiterea la liceu".

Gheorghe Bancea are 42 de ani, este căsătorit şi are o fiică. Şi-a început cariera didactică în 1998, în urma promovării unui concurs naţional de titularizare, ocupând un post de profesor de istorie la Şcoala Gimnazială nr.7 (devenită acum Liceu de Artă). Ca urmare a unei restrângeri de activitate, a ajuns în 2005 la Şcoala Gimnazială "Corneliu Coposu", unde este profesor de istorie şi acum.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite