Ai copil mic şi primeşti indemnizaţie? Datoriile la stat te lasă fără drepturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiarii ajutoarelor sociale, a stimulentelor pentru susţinerea familiei inclusiv  persoanele care primesc indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului, riscă de luna viitoare să nu mai primească aceste drepturi.

Asta, în situaţia în care nu şi-au achitat  taxele şi impozite faţă de bugetul local.

Elisabeta Matolcsi, directorul executiv al Agenţiei pentru Prestaţii Sociale  (AJPS) Sălaj a precizat că, vizaţi de noua lege, prin care se suspendă plata prestaţiilor sociale pentru o perioadă de cinci luni în, cazul restanţelor constând în taxe şi impozite faţă de bugetul local,  sunt beneficiarii indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a stimulentelor, beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei şi beneficiarii de ajutoare sociale. 

Indemnizaţia pentru creşterea copilului


Conform directorului AJPS Sălaj, verificarea îndeplinirii acestei obligaţii se realizează anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pentru obligaţiile de plată către bugetul local aferente anului anterior. „Pentru verificarea îndeplinirii obligaţiei, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, transmit primăriilor, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, tabelul centralizator cuprinzând beneficiarii acestor drepturi”, a precizat Matolcsi. Astfel, pe baza tabelului centralizator, primarii verifică dacă beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligaţiile de plată către bugetul local şi întocmesc situaţia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat această condiţie, pe care o transmit agenţiilor teritoriale până la data de 31 ianuarie a fiecărui an. Neachitarea obligaţiilor legale faţă de bugetele locale conduce la suspendarea pe o perioadă de cinci luni a drepturilor,  începând cu drepturile aferente lunii februarie. De asemenea, în situaţia în care beneficiarii drepturilor au achitat obligaţiile, transmit agenţiei teritoriale copia actului eliberat de autoritatea administraţiei publice locale prin care se face dovada plăţii. Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local în perioada celor cinci luni atrage reluarea plăţii drepturilor, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. Dacă după expirarea celor cinci luni beneficiarii nu au îndeplinit această obligaţie, dreptul încetează.

Alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul social


Pentru a putea beneficia de aceste drepturi, cei în cauza trebuie să-şi achite obligaţiile de plată către bugetul local aferente anului anterior până la data de 31 ianuarie. În situaţia în care, până la această dată,  se constată că nu afost îndeplinită obligaţia de plată,  se suspendă dreptul pe o perioadă de cinci luni, începând cu drepturile aferente lunii februarie. Plata integrală a debitelor atrage reluarea plăţii,  începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. Potrivit legislaţiei, dacă după expirarea celor cinci  luni, beneficiarii nu au îndeplinit această obligaţie, dreptul încetează.

Conform statisticilor  AJPS Sălaj, instituţia prin intermediul căreia se realizează plata acestor prestaţii sociale, la finalul lunii decembrie la nivelul judeţului Sălaj au fost înregistraţi: 1.388 beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului acordată în baza OUG nr. 148/2005; 674 beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului acordată în baza OUG nr. 111/2010; 58 beneficiari ai stimulentului lunar; 39 beneficiari ai stimulentului de inserţie; 4.764 beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei şi 2.555 beneficiari ai ajutorului social.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite