Curtea de Conturi a dat „cartonaş roşu” Primăriei Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul a fost făcut în perioada aprilie - mai
Controlul a fost făcut în perioada aprilie - mai

Un control făcut de Curtea de Conturi în perioada aprilie – mai la Primăria Zalău a evidenţiat prejudicii şi erori produse în 2011 a căror valoare cumulată depăşeşte suma de 2.000.000 de lei.

Decizia Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi a Judeţului Sălaj şi raportul de audit financiar elaborat în urma controlului au fost transmise zilele trecute Primăriei Zalău şi aduse, luni, la cunoştinţa consilierilor locali. Potrivit acestor documente, controlul – care a durat de la începutul lunii aprilie până la sfârşitul lunii mai – a identificat 12 abateri „de la legalitate şi regularitate”. Abaterile respective pornesc de la faptul că „fondurile publice nu au fost utilizate în totalitate cu respectarea principiilor de economicitate şi eficacitate (...): au fost efectuate plăţi pentru lucrări neefectuate şi bunuri neachiziţionate, cheltuieli cu penalităţi datorate, nu s-au utilizat toate procedurile de executare silită pentru încasarea veniturilor locale”.

Inspectorii Camerei de Conturi Sălaj spun că abaterile constatate au determinat producerea de prejudicii. Documentele nu precizează care este valoarea prejudiciilor produse, ci doar valoarea erorilor constatate, ce se ridică la suma de 2.195.500 de lei. Valoarea mare a acestor erori, situată, potrivit inspectorilor Camerei de Conturi, peste „pragul de semnificaţie de 503.618 lei”, i-a determinat să formuleze „opinie adversă” asupra situaţiilor financiare întocmite şi raportate de primărie pe 2011.

Cele mai mari erori au fost depistate la reabilitarea clădirii în care funcţionează Casa Municipală de Cultură, unde au fost făcute plăţi din capitole bugetare greşite, valoarea estimată a abaterii fiind estimată la 1.115.435 de lei.

La Citadin, inspectorii au constatat că s-au făcut plăţi nelegale în valoare de 167.421 de lei, fiind vorba despre decontări nelegale a a unei cantităţi de beton asfaltic de 396 de tone.
Nereguli majore au fost găsite şi la plăţile făcute la reabilitarea Corpului B al Clădirii Transilvania, , unde au fost plătite, conform raportului, „lucrări şi bunuri neexecutate şi nelivrate”. Este vorba despre geamuri termopan, valoarea plăţilor nelegale făcute ridicându-se la 109.291 de lei.

Reprezentanţii Camerei de Conturi au descoperit şi prejudicii mai mici, dar care însumate descriu, în cel mai bun caz, imaginea unei lipse de grijă faţă de banul public. Spre exemplu, la proiectul „Acces carosabil şi pietonal Grădina Poporului”, capacele de cămine au fost plătite de două ori aceleiaşi firme, valoarea abaterii ridicându-se la 19.495 de lei.
Inspectorii Camerei de Conturi reproşează primăriei şi că nu a urmărit şi nu a modificat cuantumul impozitului pe clădiri atunci când se produc îmbunătăţiri  - cum ar fi racordarea la canalizare – care cresc valoarea impozabilă sau că nu a luat în evidenţă pentru calculul impozitului clădiri recepţionate.

Diriginţii sunt de vină

Contactat de noi, primarul Radu Căpîlnaşiu susţine că pentru majoritatea problemelor găsite de Camera de Conturi de vină sunt diriginţii de şantier, care „au certificat situaţii de lucrări care nu corespundeau realităţii”. Sumele respective le-au fost sau le vor fi imputate diriginţilor, ne asigură primarul. În privinţa situaţiei de la sediul casei Municipale de Cultură, Căpîlnaşiu spune că s-a făcut plata dintr-un alt capitol din motivul că iniţial nu se ştia care va fi finalitatea clădirii.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite