GALERIE FOTO De 20 de ori prea mult amoniac în cişmelele din care bem apă zi de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panoul cu rezultatele analizelor pentru fântâna de pe platou
Panoul cu rezultatele analizelor pentru fântâna de pe platou

Analizele făcute recent de către Direcţia de Sănătate Publică Sălaj la cişmelele din Zalău, de unde îşi iau apa de băut cei mai mulţi zălăuani, reconfirmă probleme serioase de calitate pe care le are această apă.

Este vorba despre depăşiri foarte mari la indicatorul amoniac, pentru care limita maximă prevăzută de lege (Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile) este de cel mult 0,5 miligrame pe litru, iar la cişmelele din Zalău cantitatea minimă găsită în apă este de 2,50 miligrame pe litru, adică de cinci ori mai mult decât maximul permis de lege.

Cişmeaua de pe platou

CLICK PE GALERIE PENTRU A VEDEA IMAGINILE

Potrivit Ligiei Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, acest minim a fost măsurat la cişmeaua de pe strada Dobrogeanu Gherea. La polul opus este cea de pe E 81, de vizavi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj, unde s-a găsit 9,93 miligrame de amoniac în fiecare litru de apă. Reprezentantul DSP precizează că depăşirile la amoniac se înregistrează la toate cişmelele din oraş şi că ele sunt cauzate de structura solului, şi nu de o eventuală poluare organice.

Rezultatele analizelor sunt afişate, mai mult sau mai puţin pe înţelesul tuturor, la fiecare cişmea, dar cu toate acestea lumea continuă să stea la coadă pentru a-şi lua în canistre apă “otrăvită” cu amoniac. Potrivit DSP, excesul în amoniac al apei poate duce, în funcţia de durata consumului, la boli digestive şi dermatologice.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite