Ai nevoie de adeverinţe de la Casa de Pensii? Vezi aici ce taxe trebuie să plăteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălăjenii care solicită eliberarea unor adeverinţe sau alte acte Casei Judeţene de Pensii Sălaj, vor achita după caz unele taxe sau comisionae pentru eliberare. Casa Naţională de Pensii Publice a publicat lista de comisioane şi tarife pe care le percepe instituţia pentru actele pe care le eliberează asiguraţilor.

Prin decizia Casei Naţionale de Pensii Publice nr.1-2012  au fost stabilite tarifele pentru eliberarea adeverinţei care atestă calitatea de asigurat sau a certificatului privind stagiul de cotizare.Tarifele sunt valabile pentru toate casele teritoriale de pensii. Astfel, pentru eliberararea Certificatului privind stagiul de cotizare şi punctajul anual realizat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, solicitantul va plăti 15 lei/certificat. Acelaşi preţ, 15 lei,  va fi plătit  şi pentru eliberarea adeverinţei care atestă calitatea, venitul asigurat respectiv stagiul de cotizare realizat.
În situaţia în care  asiguratul, respectiv beneficiarul de drepturi sociale, solicită în aceeaşi cerere eliberarea mai multor certificate se percepe un singur tarif de 15 lei. 

O persoană care şi-a desfăşurat activitatea în două sau mai multe judeţe şi are nevoie de eliberarea unor astfel de adeverinţe precizate anterior, este necesar să solicite fiecărei case teritoriale de pensii din raza judeţului în care şi-a desfăşurat activitatea, însă, pentru actele solicitate (chiar dacă sunt eliberate de mai multe case teritoriale de pensii) solicitantul va plăti o singură taxă – 15 lei.

Eliberarea acestor documente:certificatul privind stagiul de cotizare şi punctajul anual realizat, respectiv adeverinţa care atestă calitatea, venitul asigurat sau stagiul de cotizare realizat, se eliberează numai după confirmarea achitării tarifului. Sălăjenii în cauză pot achita aceste tarife fie la casieria Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj sau prin ordin de plată la Trezorerie, în contul beneficiarului.

Adeverinţă - executarea silită -17 lei

În situaţia în care o persoană este executată silit, va trebui să plăteasca o taxă de 17 lei pentru adeverinţele care conţin informaţii necesare executării silite, solicitate de către executorii judecătoreşti şi executorii bancari.
Pentru reţinerile din pensie efectuate de casele teritoriale de pensii, în calitate de terţ poprit, se percepe un comision de trei la sută din suma lunară care face obiectul reţinerii.

Gratuităţi

În noua decizie sunt precizate şi situaţiile în care nu trebuie plătite taxe pentru eliberarea adeverinţelor. Astfel, pensionarii sau persoanele care încasează anumite drepturi stabilite prin legi speciale şi care solicită anumite adeverinţe de la casa teritorială de pensii de unde îşi încasează drepturile nu vor plăti niciun comision respectiv taxă iar furnizarea de informaţii instanţelor de judecată, organelor de cercetare penală, organelor de urmărire penală, organelor fiscale şi eliberarea, la cererea asiguratului sau a angajatorului, a adeverinţei de stagiu de cotizare necesare obţinerii certificatelor privind legislaţia aplicabilă în UE sunt gratuite.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite