Zălăuanii socializează pe calculatoarele lui Bill Gates

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul din cadrul Bibliotecii Judeţene le oferă zecilor de sălăjeni posibilitatea de a se informa, de a socializa sau chiar de a-şi găsi un loc de muncă. Zilnic, zeci de oameni, de toate vârstele îi trec pragul în căutarea de informaţii, pentru documentarea unor proiecte sau pur şi simplu pentru a discuta cu prietenii sau rudele aflate la depărtare.

Zeci de persoane din Zalău au acces zilnic la calculator şi internet la centrul Bibliotecii Judeţene „Ioniţă Scipione Bădescu“. Centrul este una din cele 23 de secţii amenajate din cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Oamenii de toate vârstele pot găsi la bibliotecă tehnologia modernă de care au nevoie, pe care o pot accesa în mod gratuit, doar cu permisul de bibliotecă.

Potrivit reprezentanţilor bibliotecii, centrul de internet amenajat la sediul instituţiei este frecventat, zi de zi, de aproximativ 20 de persoane de toate vârstele. „În general, vin elevi de şcoală pentru referate, studenţi pentru documentarea atestatelor şi lucrărilor de licenţă. Avem şi foarte mulţi profesori care îşi pregătesc materialele pentru şcoală şi-şi caută în permanenţă diferite informaţii necesare. Utilizatorii se schimbă în funcţie de  perioada din an. Acum, că începe şcoala, o să avem mai mulţi copii şi tineri care îşi caută materiale”, explică bibliotecara Maria Demble. 

Şi-a găsit loc de muncă pe internet

Florin Creţu, de 29 de ani, a absolvit anul trecut facultatea de Geografie. Frecventează centrul de mai bine de un an, timp în care şi-a căutat în permanenţă de lucru trimiţând CV-uri pe e-mail la angajatori şi agenţii de recrutare. Cu câteva luni în urmă şi-a găsit un loc de muncă. Acum vine zilnic la centru pentru a intra pe site-urile de socializare, din obişnuinţă, spune el.

Un alt client fidel al serviciului este Ionel Crişan, de profesie electrician, care vine zilnic la centru, de mai bine de doi ani. La cei 44 de ani ai săi, cu ajutorul biliotecarilor, a învăţat să lucreze pe calculator. Utilizează în special poşta electronică, prin care corespondează cu prieteni din străinătate, scrie CD-uri cu muzică şi filme şi citeşte presa online. Spune că nu ar putea trăi fără internet pentru că astfel e la curent cu evenimentele la zi.

Mihai Alexandru Băbţan, de 23 de ani, este bucătar. Vine la centru pentru a se documenta. „Culeg reţete culinare de la bucătari celebri, cum e Jamie Oliver. Am adunat până acum foarte multe informaţii culinare şi lucrez la o carte a mea, pe care vreau să o scot pe piaţă anul viitor”, afirmă Mihai, care momentan nu are un loc stabil de muncă şi  lucrează ca bucătar doar pentru prieteni.

Alte 25 de biblioteci

„După succesul înregistrat de bibliotecile care au deschis, în perioada 2008 - 2009, servicii moderne pentru utilizatori, alte 25 de biblioteci publice ale judeţului se pregătesc acum să primească echipamente, după ce, săptămâna trecută s-au finalizat cursurile de iniţiere IT pentru bibliotecari. Pot spune că în fiecare din cele 20 de comune am văzut bucuria pe chipul tuturor: copii, adulţi, bătrâni utilizatori, spaţiile bibliotecilor fiind neîncăpătoare pentru cei care doreau să participe”, a declarat Florica Pop, directorul Bibliotecii Judeţene.

Biblioteci dotate

Fiecare bibliotecă din Sălaj care a intrat în program este dotată cu un anumit număr de calculatoare, monitoare, imprimante, scannere, proiectoare, web cam, căşti, internet wirelles, soft-uri performante şi programe cu licenţă.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite