Zalăul, sub asediul soldaţilor romani şi al barbarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul se organizează la Zalău din 2005
Festivalul se organizează la Zalău din 2005

Timp de câteva  zile, Zalăul se transformă într-o imensă tabără romană. Soldaţi, gladiatori, vestale, dansatoare, locuitori ai vechiului Imperiu Roman vor putea fi văzuţi, începând de vineri, 21 septembrie, plimbându-se pe stăzile municipiului.

Toate acestea au loc în cadrul Festivalului Roman Zalău Porolissum, un eveniment de reconstituiri istorice inclus anul acesta într-un proiect cu finanţare europeană depus şi câştigat de Primăria Zalău.


Proiectul, în valoare de peste un milion de lei, îşi propune promovarea turistică a Zalăului, în special prin promovarea siturilor arheologice romane situate pe teritoriul său şi în împrejurimi. A fost creat şi un spot TV, ce este difuzat deja pe posturile naţionale de televiziune, spot care le vorbeşte românilor despre motivele pentru care e bine să vină să viziteze Zalăul.


Deschiderea festivă a evenimentul va avea loc vineri, 21 septembrie, în parcarea din spatele Primăriei, unde vor fi prezentate şi trupele de reconstituiri istorice venite la Zalău din diferite oraşe din România, Ungaria şi Italia pentru a le arăta zălăuanilor şi turiştilor care se vor afla în weekend aici cum arătau şi cum luptau vechii daci şi romanii. Atracţia primei zile va fi parada festivalului, luptători şi simpli „cetăţeni romani”, îmbrăcaţi în ton cu „moda” de acum două milenii, urmând să defileze pe Bulevardul Mihai Viteazul, între Primărie şi Perla, de la ora 18.30. Seara se va încheia cu un festival de muzică folk. Sâmbătă sunt programate, începând cu ora 10.00, demonstraţii deluptă şi ritualuri romane, ce vor avea loc în grădina Colegiului Naţional „Silvania” şi în parcarea din spatele Primăriei, în timp ce duminică teatrul de război se mută la Castrul Roman Porolissum de la Moigrad. Nu înainte, însă, ca între orele 10.00 şi 12.00, în grădina CNS să se desfăşoare activităţi interactive cu copiii şi cu tineri, unde organizatorii plănuisc să-i înveţe pe cei mici să se joace de-a ţurca.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite