Zălăuanul Adrian Szücs bucătăreşte la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o reţetă inventată pe drumul de la Zalău la Bucureşti, bucătarul din Zalău i-a convins pe cei de la Paprika TV că e cel mai potrivit să devină bucătarul lor.

Adrian Szücs a devenit bucătar printr-un concurs de împrejurări, fericite dacă ţii cont de pasiunea cu care vorbeşte despre munca sa. Şansa lui a fost ca, ori de câte ori a fost „forţat” să gătească, clienţii să fie extrem de mulţumiţi de preparatele sale. „Eram la spălat de vase la popotă, când ofiţerului de serviciu i s-a făcut foame, iar bucătarul lipsea. Am fost nevoit să-i gătesc, i-a plăcut şi aşa am ajuns eu – biban – bucătar”, povesteşte Adrian.

Istoria s-a repetat la un restaurant din Spania, unde a avansat treptat de la spălatul vaselor, la salate şi în final la „foc”. Ba chiar a convins atât de tare clienţii şi patronul restaurantului de priceperea sa, încât cel din urmă îl lăsa zile înşir singur responsabil în bucătărie. „El era în Pamplona, la celebrul eveniment anual, iar eu trăgeam la bucătărie de parcă ar fi fost restaurantul meu”, spune maestrul bucătar.

Gastronomia este în primul rând pasiune pentru el; cursurile de perfecţionare în domeniu le-a început relativ târziu, la Madrid, dar nu le-a finalizat. „Soţia mea a născut înainte de termen, aşa că a trebuit să vin repede în ţară. Şi am rămas să încerc ceva şi în oraşul acesta unde – cred eu – oamenii nu ştiu să mănânce, cu toate şeful meu a venit să mă ducă înapoi”, explică Adrian.

Bucătar „pe sticlă”


Din noiembrie, cei care prind postul de televiziune cu profil gastronomic Paprika TV îl vor putea urmări într-un serial de 12 episoade preparând dulciuri. Este doar primul proiect, vor mai urma şi altele, Adrian fiind selectat bucătar al postului TV în urma unui concurs. El i-a „câştigat” pe producători cu o reţetă inventată pe drumul de la Zalău la Bucureşti – ruladă de piept de pui în crustă de mac pe pat de măr cu sos de portocale. „Nici n-am apucat să gust din ea, că au sărit operatorii şi n-a mai rămas nimic”, susţine bucătarul.

A vrut la Conservator

La vârsta de 14 ani a primit cadou o chitară şi a început să studieze singur, ba chiar şi-a dorit să urmeze Conservatorul după terminarea liceului. „Mi-am cooptat un prieten, apoi altul, cântam împreună, le prezentam compoziţiile mele şi aşa – în joacă, am ajuns de la o idee trăznită la o trupă”, rememorează fondatorul trupei Hazard. Pentru că nu aveau bani de negative, ei cântau live oriunde erau invitaţi. „Cu timpul, însă – studenţie, familie – trupa s-a destrămat”, declară Adrian care e în prezent „prim-solist” în bucătărie.

Întrebări şi răspunsuri

Unde îţi găseşti inspiraţia?

A.S.: Gătesc în funcţie de ce am pe masă, ingredientele pe care le am la dispoziţie. Mai contează şi starea mea de spirit, precum şi poveştile oamenilor. Dacă aud pe cineva povestind, pot să schimb pe moment reţeta.

Cine găteşte la tine acasă?

A.S.: Şi eu şi soţia, uneori gătim împreună. Acasă îmi place şi mie să fiu servit. Dar la evenimente, la sărbători, întorc bucătăria cu susul în jos şi încerc să le deschid alor mei orizonturile culinare. Iniţial s-au speriat de punga de creveţi din frigider.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite