Zalău: Student acolo unde e mai ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă au de ales, tot mai mulţi absolvenţi de liceu din judeţul Sălaj preferă să facă o facultate cât mai aproape de casă. Mirajul vieţii de student într-un mare centru universitar pierde teren în faţa nevoii de a limita cât mai mult cheltuielile cu studiile. Aşa că tot mai mult sălăjeni aleg varianta mai ieftină a „facultăţilor de acasă“.

„Am intrat la Istorie, la Cluj, pe un loc fără taxă, dar am ales Facultatea de Fizică, de la Zalău, pentru că aşa e mai ieftin pentru părinţii mei“, explică situaţia Anda Imre, absolventă a Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai“ Zalău.

Alegerea ei a fost ajutată şi de faptul că Universitatea „Babeş – Bolyai“ (UBB) din Cluj Napoca îi şcolarizează la Zalău pe studenţii de la Fizică, pe locuri bugetate, aşa că Anda nu va trebui să plătească nici taxe de şcolarizare, nici cazare, putând să locuiască în continuare acasă.

 Acasă e mai ieftin

Tot banii sunt motivul pentru care a ales Zalăul şi Tudor Sârca. E adevărat, alegerea lui a fost oarecum forţată şi de faptul că nu a reuşit să intre la Academia de Poliţie. El spune că, oricum, a fost admis la Psihologie, la Universitatea Oradea, dar a ales să rămână la Facultatea de Geografie  - Specializarea Geografia Turismului, de  la Extensia Zalău a UBB.

Şi asta pentru că, în primul rând, la Oradea trebuia să plătească taxă de şcolarizare, iar în al doilea rând, pentru că e mult mai ieftin să înveţi în oraşul natal.

Aceasta a fost, probabil, şi logica după care alte sute de tineri au ales să facă facultatea la Zalău. Numai la Geografia Turismului sunt anul acesta 31 de viitori studenţi, tot cam atâţia fiind şi la Fizică, ambele facultăţi din cadrul UBB care şcolarizează în oraşul nostru.

La Extensia Zalău a  Universităţii Tehnice din Cluj Napoca sunt alţi 72 de studenţi:  39 la Inginerie Industrială şi 33 la Ingineria Procesării Materialelor. Sute de studenţi vor învăţa, din toamnă, şi la Filiala Zalău a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“, unde înscrierile se încheie mâine, 31 iulie.

Dificultatea întâlnită în căutarea unui job de colegii lor mai mari nu pare să fi schimbat prea mult opţiunile candidaţilor din acest an. Potrivit datelor primite de la Extensia Zalău a UBB, care a făcut înscrieri pentru toate facultăţile universităţii, Ştiinţele Economice continuă să fie cea mai solicitată. Urmează facultăţile de Litere, Geografie, Istorie şi Filosofie, Psihologie, Drept şi Ştiinţe Politice.

„Trăim într-o ţară anormală!“

Mihai Sârca, tatăl lui Tudor, se declară stupefiat de ceea ce se întâmplă în învăţământul superior, în special în cel de stat. „Este ilogic ca statul să plătească bani grei pentru şcolarizarea unui tânăr, pentru ca apoi, când e format, să nu-l mai ajute să îşi găsească un loc de muncă.

Sunt bani aruncaţi, pentru că format pe banii statutului român, el va merge să lucreze în străinătate“, spune el. „Trăim într-o ţară anormală!“, conchide părintele.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite