Zalău: Speculă cu noroc în vreme de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Zalău se deschid în continuare noi săli de jocuri, unde lumea încearcă să-şi multiplice veniturile. Spaţii comerciale devenite disponibile în acest an, chiar în zona ultracentrală, au fost închiriate de către firme cu aparate de jocuri de noroc.

Potrivit Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în Zalău erau înregistrate în anul 2008 şapte societăţi comerciale cu obiectul de activitate jocuri de noroc; în 2009 s-a mai adăugat o firmă pe această listă.

Una dintre aceste societăţi a deschis în urmă cu trei săptămâni două săli noi, urmând ca a treia să se inaugureze în viitorul apropiat. Toate cele trei săli sunt situate în zona centrală, două chiar ultracentral. Programul de funcţionare este zilnic între 8 şi 22.

Andreea Marian, de 22 de ani, lucrează într-o astfel de sală şi spune că inclusiv duminica vin clienţi. „Doar după ora 11-12, probabil după ce ies de la biserică se opresc să mai păcătuiască puţin”, povesteşte tânăra. În ceea ce priveşte profilul jucătorilor, ea afirmă că se opresc la aparate atât bărbaţi, cât şi femei, iar vârsta lor este cuprinsă între 19 şi 60 de ani. „Sub 18 ani nu le dăm voie să intre, nici măcar dacă îşi însoţesc doar părinţii”, precizează Andreea.

Suma minimă pe care o poate investi o persoană în noroc este de 10 lei, iar maximul pe care l-a jucat cineva de până la 1.000 de lei: „Sunt care vin, bagă 10 lei, scot 50 şi pleacă. Sunt care nu se opresc, stau şi câte şase ore”. Cât de spre câştigul maxim, tânăra spune că nu poate fi divulgat.

„Pentru jocuri nu e criză, lăcomia oamenilor e mare”, constată Andreea. „Când lucram la ruletă am avut o familie care a investit 700 de milioane – tată, fiică însărcinată, toţi membrii familiei erau la fel de disperaţi. Au vândut apartamentul şi în trei zile au jucat tot la ruletă”.

Un aparat cum sunt majoritatea din Zalău are cinci jocuri, dintre care unul e poker iar patru sunt slot (joc mecanic – n.r.) cu fructe. Cel mai mare câştig îl aduce alinierea a cinci şeptari.

Afacere cu costuri medii

Operatoarea, care a mai lucrat şi în alte cazinouri, afirmă că majoritatea sălilor care s-au deschis recent nu au mai mult de trei aparate, de acelaşi tip. Preţul unei astfel de maşinării este de aproximativ 8.000 de euro, însă se practică închirierea lor. „Întreţinerea costă, pentru că trebuie făcută revizie periodică”, adaugă Andreea.

Una dintre cele mai grave dependenţe

Adina Florian, psiholog, susţine că dependenţa de jocuri survine pe fondul unei instabilităţi psihice, emoţionale. „Fie persoana e stresată la serviciu, fie sunt certuri în familie ori nu se simt înţeleasă – mai ales adolescenţii – şi recurge la astfel de comportamente, în căutarea unei stări de echilibru. În momentul în care eşti sărac, nu ai bani şi nu-i găseşti în nicio altă parte, ai iluzia că îi poţi câştiga acolo, dacă alţii au câştigat”, explică psihologul. Cei de specialitate apreciază că dependenţa de jocuri este una dintre cele mai grave boli de adicţie, deoarece atrage costuri sociale foarte mari – pierzi bani, familie etc.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite