Zalău: Şase notari, în topul celor mai bine plătiţi zece liber profesionişti, cu venituri nete de zeci de mii de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă oficial s-a resimţit în toate domeniile de activitate, criza pare să-i fi afectat mai puţin pe notari. Aceştia au continuat să câştige, şi în această perioadă, sume fabuloase, de ordinul zecilor de mii de lei pe lună.

Potrivit datelor primite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj, un notar din judeţ a câştigat anul trecut 617.169 lei, venit net, adică un câştig lunar de 51.430 de lei (514 milioane de lei vechi în fiecare lună). Este cel mai mare câştig realizat în Sălaj, în 2010, din profesii liberale.
 Locurile 2 şi 3 în topul celor mai bine plătiţi liber profesionişti din Sălaj sunt ocupate de alţi doi notari, în dreptul cărora apare un venit identic: 502.156 de lei. Cel mai probabil, este vorba despre doi notari ce fac parte din acelaşi cabinet notarial şi care au împărţit „frăţeşte” profitul. Şi poziţiile 4 şi 5 sunt ocupate de notari, unul cu un venit de 430.419 lei, iar altul cu 229.714 lei.

Primul „intrus” în acest top este un expert contabil, care cu 213.285 lei realizaţi, net, în 2010, ocupă poziţia a şasea.
Ceva mai modest stau, la capitolul venituri, avocaţii. Cel mai profitabil dintre ei este abia pe locul 7, cu 130.047 de lei, iar următorul ocupă poziţia a 10-a, cu 107.274 de lei. În primii zece liberi profesionişti din Sălaj mai apare încă un notar, pe locul 8, cu 121.734 lei, şi un medic cu cabinet privat, ce ocupă, cu un venit de 119.408 lei, poziţia a 9-a.

Augustin Crecan: . „În urmă cu doi – trei ani am ocupat chiar locul 6 pe ţară”

Reprezentaţii DGFP nu au dorit să facă publice numele celor care se pot lăuda cu aceste venituri. Contactat, însă, de Adevărul de Seară, Augustin Crecan, unul dintre cei mai bine cotaţi notari din judeţ, nu a contestat faptul că face parte din acest top, chiar de pe prima poziţie. „În urmă cu doi – trei ani am ocupat chiar locul 6 pe ţară”, spune el. Notarul susţine că veniturile mari cu care apare la Finanţe sunt aşa şi pentru că nu a beneficiat de nicio deducere. „Nu am avut nicio investiţie deductibilă, aşa că am declarat toate veniturile şi am plătit, în consecinţă, impozite”, precizează el.

Piaţa neagră a voucherelor „Rabla” a dat de lucru notarilor

În privinţa explicaţiei prin care, în ciuda crizei, veniturile notarilor din judeţ au rămas la un nivel destul de ridicat, Augustin Crecan spune că acest lucru se datorează creşterii cererii pentru anumite categorii de documente notariale. „E-adevărat, s-au făcut mai puţine tranzacţii imobiliare, dar a crescut mult numărul declaraţiilor. Spre exemplu, au venit mult mai mulţi părinţi pentru a-şi da consimţământul pentru scoaterea din ţară a copiilor lor de către alte persoane. Şi programul „Rabla” a crescut activitatea birourilor notariale, în special prin împuternicirile legalizate de care au nevoie cei care cumpără tichetele de la proprietarii de maşini”, explică notarul.

Iar vremurile se anunţă şi mai bune pentru notari. Potrivit lui Crecan, se simte deja o uşoară revenire a pieţei imobiliare. „Bineînţeles, vorbim de preţuri mult mai mici decât înainte, dar ideea e că încep să se mişte mai bine lucrurile. Adevărul e că, în Zalău, piaţa imobiliară nu a fost niciodată moartă de tot”, completează el.

Cifră: 2,7 milioane de lei (27 de miliarde de lei vechi) au câştigat anul trecut, împreună, cei zece liber profesionişti din top.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite