Zalău: Pedeapsă pentru decapitarea accidentală a unui om: două luni de închisoare cu suspendare condiţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii l-au condamnat pe Ioan Marişca la două luni de închisoare cu suspendare condiţionată
Judecătorii l-au condamnat pe Ioan Marişca la două luni de închisoare cu suspendare condiţionată

Judecătoria Zalău s-a pronunţat, ieri, în dosarul accidentului de muncă din septembrie 2009, în care Constantin Barabaş, un muncitor de 33 de ani din Turda, şi-a pierdut viaţa decapitat pe şantierul de la şoseaua de centură a Zalăului.  Ioan Marişca, inginerul acuzat de uciderea din culpă a muncitorului, a fost condamnat la două luni de închisoare.

Două luni de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei. Atât a primit, ieri, de la judecătorii din Zalău, inginerul Ioan Marişca, cel care răspundea de şantierul de pe şoseaua de centură a Zalăului. Muncitorul Barabaş se afla într-un canal pentru a monta tuburi de drenaj, iar la un moment dat pământul s-a surpat şi l-a acoperit. A fost scos la suprafaţă abia după o zi, decapitat, din greşeală, de lama unei vole care încerca să îndepărteze pământul de deasupra lui.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, accidentul s-a produs din cauza faptul că în momentul în care victima a coborât în canal, perimetrul nu era asigurat. Vinovat pentru neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă a fost stabilit inginerul care răspundea de şantier, Ioan Marişca.

Pedeapsă cu închisoarea, suspendată condiţionat

 „Inculpatul Ioan Marişca a fost condamant la o lună de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă şi la două luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de ucidere de culpă”, a declarat pentru Adevărul de Seară purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătoarea Ramona Ristea. Potrivit acesteia, inginerul nu va executa niciuna dintre pedepsele cu închisoarea.„S-a dat spre executare pedeapsa cea mai grea, două luni de îcnhisoare. Dar în acelaşi timp s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de doi ani şi două luni”, precizează purtătorul de cuvânt. Potrivit reprezenantului instanţei, această suspendare executată pressupune că, timp de doi ani şi două luni, inginerul nu are voie să facă, intenţionat, o nouă infracţiune. "Dacă o face, se revocă beneficiul suspendării condiţionate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa aplicată, alături de pedeapsa stabilită pentru noua infracţiune", precizează magistratul.

Circumstanţe atenuante: inculpatul are 80 de ani şi şi-a recunoscut vina

 „S-a aplicat această pedeapsă având în vedere că judecarea s-a făcut pe procedură simplificată, ceea ce limitează cu o treime limitele de pedeapsă,  şi au fost şi circumstanţe atenuante“, mai explică judecătoarea.  Este vorba despre vârsta inculpatului, 80 de ani, faptul că şi-a recunoscut vina, dar şi că a plătit sumele solicitate de rudele victimei. „A achitat concubinei, Bianca Cristea, suma de 20.000 de lei, şi s-a angajat să plătească fiicei victimei victimei, minoră, suma de 138.750 de lei”, susţine judecătoarea. Fiica lui Constantin Barabaş, Carina, avea patru ani când şi-a pierdut tatăl şi, potrivit martorilor, vorbise la telefon cu el chiar cu câteva minute înainte de teribilul accident.

Părerea avocaţilor: Soluţie mult prea indulgentă

Potrivit avocaţilor, soluţia judecătorilor este legală şi temeinică, dar mult prea indulgentă. „Dacă şi-ar fi rupt un deget sau un picior, poate ar fi trebuit aplicată cu indulgenţă o soluţie. Dar aici un om şi-a pierdut cel mai important drept, dreptul la viaţă. În plus, o soluţie mai severă ar fi avut şi un efect preventiv, cu impact asupra angajatorilor care neglijează securitatea propriilor angajaţi”, crede avocatul Bogdan Ilea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite