Zalău: Mielul de Paşte, la un click distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii sălăjeni îşi vând în această perioadă mieii cu preţuri cuprinse între 10 şi 12 lei pe kilogram.  Fermierii sălăjeni îşi vând mieii şi prin intermediul internetului, postând anunţuri pe site-urile de mică publicitate.

Nelipsit de pe masa de Paşte, mielul poate fi cumpărat, în acest an, şi din faţa calculatorului. Fermierii sălăjeni au postat anunţuri pe site-urile de mică publicitate, oferind spre vânzare miei crescuţi „sută la sută ecologic“ şi la preţuri mai bune decât cele din supermarketuri. Cei care vând miei susţin că tranzacţiile pe internet sunt mai avantajoase, pentru că nu mai trebuie să urce animalele în maşini şi să meargă cu ele în pieţe.


Mieii de pe net, între 10 şi 12 lei kilogramul


Ionel Pop, un fermier din satul sălăjean Stârciu, vinde 110 miei prin intermediul site-ului publi24.ro. Fermierul cere 10 lei pentru kilogramul de miel în viu, dar spune că este dispus şi la negocieri cu eventualii clienţi.
Chiar dacă se apropie de 70 de ani, Viorica Milaş, din Meseşenii de Sus, a apelat şi ea la metoda businessului online. „Anul trecut au venit de la angrouri şi ne-au luat mieii de acasă. Dar anul ăsta n-am primit încă nicio veste. Tocmai de aceea, rudele de la oraş au pus anunţul şi pe internet, să încercăm să-i vindem şi aşa. Avem de vânzare vreo 45 de miei, iar preţul e de 12 lei pe kilogram”, spune Viorica Milaş. În anunţul de pe www.anunturi-agricultura.ro, femeia se laudă că mieii ei au fost hrăniţi numai ecologic, în păşunile de la munte.


Ovicarn începe vânzarea de luni


Ionel Dărăban, managerul abatorului de ovine din Hereclean, spune că sălăjenii interesaţi să cumpere carne de miel pot veni, începând de astăzi, la poarta abatorului. „Începând de joi, vom avea o maşină frigorifică şi în piaţa din Dumbrava Nord. Kilogramul de miel, la carcasă, va costa 26 de lei“, anunţă Dărăban.
Alte două firme din Sălaj vor deschide puncte de desfacere şi sacrificare a mieilor în Jibou şi în Şimleu Silvaniei.
Autorităţile sanitar veterinare îi avertizează pe sălăjeni să aibă grijă la carnea pe care o cumpără direct de la producători şi să verifice dacă animalele au fost sănătoase înainte de  a fi sacrificate. „Mieii trebuie să aibă crotalii. Clienţii trebuie să fie foarte atenţi la acest aspect, pentru că, dacă apar probleme, singurul mod în care putem verifica provenienţa animalului este prin crotaliu. De asemenea, medicii veterinari din fiecare comună se ocupă, în această perioadă, de controalele la fermele care pun în vânzare miei”, a declarat Răzvan Chioran, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare Sălaj.

Cifre:
12 lei costă kilogramul de miel, în viu, la fermele din Sălaj.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite