Zalău: Maşina dăunează grav căldurii din case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-au schimbat criteriile de acordare a ajutoarelor de încălzire
S-au schimbat criteriile de acordare a ajutoarelor de încălzire

De subvenţiile pentru căldură au beneficiat, anul trecut, circa 8.000 de familii din Zalău, însă, noile estimări arată că peste zece la sută dintre aceştia nu vor mai îndeplini condiţiile impus. Peste 800 de familii din Zalău, care, în anii trecuţi, au primit ajutoare pentru încălzirea locuinţelor, nu vor mai intra în posesia lor în această iarnă.

Noile criterii care reglementează acordarea de ajutoare pentru căldură scot de la plată un mare număr de oameni din judeţul Sălaj. Este vorba despre acele persoane care deţin  alte spaţii locative decât locuinţa sau alte imobile aflate în proprietate, care au autoturisme cu motor peste 1.600 de centimetri cubi, sau deţin autoutilitare, autocamioane, remorci, microbuze, dar şi bărci, şalupe, scutere de apă şi iahturi.

Ai mai mult de trei vaci? Ia-ţi adio de la subvenţie



Şi utilajele agricole, cum ar fi tractoarele sau combinele, gaterul, drujba, precum şi presa de ulei şi moara de cereale îi scot de la plata ajutoarelor pe zălăuani, dar mai ales pe cei din mediul rural. De asemenea, depozitele bancare de peste 3.000 de lei, terenurile intravilane care depăşesc 1.000 de metri pătraţi în zona urbană şi 2.000 de metri pătraţi în zona rurală. Şi deţinerea de animale face obiectul excluderii de la subvenţii, astfel încât, dacă aveţi trei vaci sau cinci porci, 20 de oi sau 15 familii de albine nu veţi primi subvenţia pentru încălzire.


Beneficiarii ajutorului vor trebui să depună declaraţii pe propria răspundere referitoare la deţinerea – sau nu – a acestor bunuri. Declaraţiile vor fi verificate prin anchete sociale ce vor fi realizate prin sondaj. Aceasta este încă o noutate cu care vin noile reglementări, împreună cu prezenţa noilor formulare, a căror tipărire întârzie demararea acţiunii.


Cereri preluate din 15 octombrie



Potrivit reprezentanţilor Primăriei Zalău, din această cauză preluarea cererilor pentru ajutoarele de încălzire va începe doar din 15 octombrie, deoarece actul normativ care reglementează acţiunea din acest an, şi-anume OUG nr.86/2010, nu a fost publicat în Monitorul Oficial decât luni, 11 octombrie, iar formularele de solicitare folosite în anii trecuţi nu mai sunt bune acum. Numărul exact al beneficiarilor de subvenţii la încălzire nu va fi cunoscut decât la finalul sezonului rece 2010 – 2011.


„Noi avem un Ford Focus vechi care are motorul mai mare de 1.600 de centimetri cubi. Avem nevoie de maşină să ne ducem copiii la şcoală şi să mergem în weekend la părinţi. Maşina nu e un lux pentru noi. Veniturile ne-au scăzut foarte mult anul acesta. Nu ştiu cum ne vom descurca cu întreţinerea în această iarnă, probabil că vom închide o cameră“, spune Laura F., angajată a unei societăţi comerciale şi mamă a doi copii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite