Zalău: Măritiş din obligaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 de fete minore au cerut anul trecut dispensă de căsătorie, iar anul acesta, până acum, încă şase.Căsătoria la o vârstă fragedă a devenit un fapt destul de obişnuit în Sălaj şi nu numai în anumite grupuri etnice. În majoritatea cazurilor, cauza este sarcina.

Şefa Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) Sălaj, Violeta Milaş, spune că 22 de fete sub 18 ani şi-au exprimat dorinţa de se căsători în 2010, iar în prima parte a acestui an, încă şase. „Şi din păcate, mai ales în comunităţile de etnie romă, tinerii nici nu se căsătoresc. Ei trăiesc în concubinaj încă de pe la 12-13 ani. Majoritatea tinerelor care vin să ceară dispensă sunt însărcinate. Şi tot este bine, pentru că în felul acesta, copilul va avea un tată”, spune Violeta Milaş.


Multe drame


Conform prevederilor legale, fetele care nu au împlinit 18 ani nu se pot căsători decât cu autorizaţie specială emisă de Protecţia Copilului şi cu acordul părinţilor. Violeta Milaş spune că, în multe cazuri, diferenţa de vârstă dintre soţi este semnificativă şi că se întâmplă multe drame. Majoritatea acestor tinere renunţă la şcoală, pleacă în străinătate cu aceşti soţi sau sfârşesc abuzate.
„Recent, un copil de două luni a ajuns la spital în Cluj în comă pentru că mama lui, o tânără fără experienţă, l-a hrănit cu lapte de vacă. Ea s-a căsătorit tot aşa, doarte tânără. Provenea dintr-o familie de beţivi şi voia să scape de acolo. Însă la vârsta ei nu ştia să întreţină o familie, să aibă grijă de un soţ, de un copil, să ţină o casă. N-a ştiut ce să facă atunci cu copilul şi s-a ajuns la o dramă. Acum copilul este în recuperare la Cluj”, povesteşte directorul DGASPC.


„Nu sunt mature“


„La 18 ani fetele nu sunt destul de mature ca să se căsătorească“, spune Violeta Milaş. Ele sunt abia ieşite de pe băncile şcolii, nu au nici un fel de experienţă, nu au dat de greutăţi şi nu ştiu ce să facă. „Cu cele care nu sunt însărcinate noi facem consiliere. Adică, şi cu ele, şi cu familiile lor. Dar, din păcate, chiar familiile le încurajează să se mărite de timpuriu“, afirmă Violeta Milaş.
Pentru a primi dispensa, solicitantul trebuie să depună la DGASPC un dosar cu o cerere, declaraţiile părinţilor minorului privind acordul în vederea încheierii căsătoriei, ancheta socială efectuată de primăria de pe raza de domiciliu, avizul medical, certificatul de naştere al solicitantului şi cărţile de identitate ale viitorilor soţi. Dispensa obţinută de la Protecţia Copilului îi conferă minorului dreptul de a se prezenta la Starea Civilă.


35 de minore necăsătorite care au născut sunt în evidenţa Protecţiei Copilului Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite