Zalău: Familiile executate silit de bancă rămân în case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Varga a cumpărat pentru fiica sa un apartament la mansarda unui bloc din Brădet
Vasile Varga a cumpărat pentru fiica sa un apartament la mansarda unui bloc din Brădet

Astăzi au fost programate opt licitaţii pentru vânzarea apartamentelor, însă în cinci cazuri nu s-a prezentat niciun client, iar în trei instanţa a suspendat temporar licitaţia. Cinci din cele opt apartamente scoase azi la licitaţie sunt ale unor zălăuani care le-au cumpărat de la Citadela Technohouse, firmă restantă la plata unui credit de 200.000 de euro către bancă.

Opt familii din Zalău, care au probleme din cauza unui dezvoltator imobiliar din municipiu, pot răsufla uşurate pentru că nu vor mai fi evacuate din casă înainte de sărbători. Este vorba despre familiile ale căror apartamente au fost scoase astăzi la licitaţie de Banca Comercială Intesa Sanpaolo - Sucursala Sălaj, pentru a recupera creditele neplătite.

Citadela nu şi-a plătit datoriile, banca a reacţionat


Potrivit executorului bancar Daniel Cotrău, cinci dintre apartamentele scoase azi la licitaţie sunt „din grupul Citadela“, adică au fost vândute de firma de construcţii Citadela Technohouse unor clienţi, care, ulterior, nu şi-au mai intabulat proprietăţile. Anul trecut, când  Citadela Technohouse a intrat în insolvenţă şi nu şi-a mai plătit ratele la creditul de 200.000 de euro luat de la Intesa Sanpaolo de administratorul Futo Francisc, banca a început procedurile de executare silită. Au fost scoase la licitaţie inclusiv acele apartamente care, deşi vândute proprietarilor, au rămas în Cartea Funciară pe numele administratorilor firmei.

Trei dintre cele cinci familii, care sunt în situaţia de a plăti nişte datorii pe care nu le-au făcut ele, au reuşit să obţină în instanţă suspendarea licitaţiei de azi. Este vorba despre familiile Moldovan şi Varga, ale căror drame le-am prezentat în ediţiile anterioare din „Adevărul de Seară“, şi o altă familie pentru care Judecătoria Zalău a acceptat contestaţia de suspenda licitaţia. Astfel, pentru cele trei familii, vânzarea apartamentelor lor a fost suspendată cel puţin până în aprilie, când este primul termen în judecarea pe fond a cauzei.

Nu sunt clienţi

Pentru celelalte cinci apartamente, două din „grupul Citadela“ şi trei aparţinând unor clienţi rău-platnici ai băncii, astăzi au fost organizate licitaţii. Potrivit executorului bancar Daniel Cotrău, la primele trei licitaţii, organizate înainte de prânz, nu s-a prezentat niciun client interesat să cumpere apartamentele. Cotrău crede că, cel mai probabil, aceeaşi soartă o vor avea şi celelalte trei licitaţii, organizate în această după-amiază. „În mod normal, anterior licitaţiei, clienţii interesaţi ar fi trebuit să ne comunice oferta de cumpărare şi să depună în cont 10 la sută din sumă. Nimeni n-a depus nimic până acum“, a mai spus, astăzi, la ora 12.00, executorul Daniel Cotrău.

 Experţii în domeniu spun că astfel de situaţii au loc în toată ţara, nu numai la Zalău. Explicaţiile date de ei sunt fie faptul că oamenii nu au bani, fie că le este frică să investească în această perioadă. Şi, prin urmare, ar fi foarte greu ca în aceste condiţii aceste apartamente să se vândă.

Cât s-a cerut pentru apartementele licitate

Preţurile de pornire a licitaţiei pleacă de la 80.000 de lei pentru apartamentele cu una sau două camere, până la 220.000 de lei, pentru un apartament cu cinci camere în una dintre cele mai bune zone ale oraşului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite