Zalău: După 3 ani de la explozie, E.On contestă expertiza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de furnizare a gazului cere efectuarea unei noi expertize cu privire la cauzele care au dus la explozia blocului E 24. Judecătoria Oradea se va pronunţa în 12 noiembrie cu privire la cererea companiei, făcută la trei ani de la producerea exploziei.

Procesul a fost amânat până pe data de 12 noiembrie, când instanţa va decide dacă va admite cererea depusă de E.ON. Compania a anunţat că are suspiciuni în legătură cu expertiza realizată după accident, la realizarea căreia au participat 20 de specialişti din 3 instituţii.

Cu două zile înainte de ultima înfăţişare, Biroul de comunicare al companiei a răspuns unei solicitări adresate de „Adevărul de Seară“. „Deşi există suspiciuni privind faptul că ancheta penală, care are scopul de a elucida cauzele tehnice ce au concurat la producerea exploziei, nu a fost efectuată în mod obiectiv, cercetarea judecătorească în acest dosar este în curs de desfăşurare. Din această cauză, E.ON Gaz Distribuţie S.A se află încă în imposibilitatea de a se pronunţa cu privire la cauzele evenimentului şi are puternice rezerve în a accepta concluziile experţilor desemnaţi de către organele de anchetă“, susţin reprezentanţii E.ON Gaz.


Rezultatul primei expertize indică faptul că explozia a pornit de la o conductă fisurată care trecea prin faţa imobilului. „Experţii au răspuns în o mie de pagini că vina aparţine companiei. Noi sperăm ca la viitoarea înfăţişare să nu se accepte cererea pe care noi o considerăm inutilă", a declarat Mihai Ielciu, apărătorul celor 19 familii afectate de explozia din 14 septembrie 2007.

Memoriu depus la Judecătorie

Membrii familiilor care în urmă cu trei ani au rămas fără locuinţe au semnat şi depus ieri un memoriu, prin care au solicitat instanţei de judecată tragerea la răspundere şi din punct de vedere penal a companiei.

„Pe lângă cei şapte inculpaţi, răspunderea penală pentru explozia blocului aparţine societăţii E.ON pentru că, din punct de vedere contractual şi legal, reviziile periodice, verificarea instalaţiilor de gaz, înlocuirea conductelor defecte aparţine operatorului de reţea. Asta se întâmplă în orice stat european. Întâmplător au fost şapte oameni care erau de serviciu în acea zi, dar puteau fi alţii“, a motivat avocatul.

Până acum, E.ON a fost parte civilă în proces. Păgubiţii cer acum ca firma să fie sancţionată penal, prin amendă, sistarea activităţii sau condamnare publică.

Memoriul a fost semnat de reprezentanţii celor 19 familii şi depus ieri la Judecătoria Oradea.

În cauză sunt în prezent cercetaţi penal şapte angajaţi ai E.ON, fiind acuzaţi de uciderea din culpă a doi tineri, vătămarea corporală a opt persoane şi distrugerea a 19 locuinţe.

Cele 19 familii locuiesc acum într-un bloc ANL de pe strada Sf. Vineri din Zalău. Oamenii doresc doar să li se dea locuinţele pe care le-au pierdut în dimineaţa zilei de 14 septembrie 2007.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite