Zalău: Circari din tată în fiu de patru generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru generaţii ale familiei Gärtner au colindat lumea împreună cu animalele lor, spre încântarea şi bucuria copiilor. Circul Internaţional Gärtner a susţinut aseară prima reprezentaţie din acest an la Zalău. Reporterul „Adevărul de Seară“ a stat de vorbă cu unul dintre reprezentanţii familiei despre viaţa de circar, imediat după spectacol.

Prinz este mezinul familiei Gärtner, iar în cadrul spectacolului prezintă un număr de dresură cu leul de mare, Enzo; dar este şi clovnul Lenor, iar în spectacolele mai lungi face jonglerii în paşi de dans inspiraţi de Michael Jackson. Însă preferă să lucreze cu animalele. „Toţi din familia mea lucrăm cu animale, o viaţă întreagă: elefanţi, cămile, crocodili, şerpi, ponei“, spune Prinz Mike Gärtner. Toţi din familia mea înseamnă patru generaţii, precizează artistul de circ.

Vorbitor a cinci limbi

S-a născut în Austria şi a fost la şcoală ca şi orice copil normal: „Până la vârsta de 8 ani am stat la circ. Apoi, vreme de 10 ani am locuit în Austria şi doar în vacanţele şcolare însoţeam circul. Lucram cu elefanţii noştri, stăteam călare pe ei pentru ca publicul să aibă încredere şi să vină să se fotografieze cu ei“, povesteşte Prinz.

Acum acest rol îl joacă nepoata sa, Vanessa, în vârstă de patru ani, fiica dresorului de elefanţi, directorului companiei şi a celui mai mare dintre fraţi – Robi Gärtner.

În urma periplului său prin lume, Mike a mai deprins patru limbi străine. Vorbeşte italiana, croata, engleza şi limba română. „Comenzile pentru animale sunt în engleză şi germană, cel mai mult în germană, pentru că aşa au fost ele crescute, cu limba aceasta“, explică dresorul. Partenerului său de spectacol, leul de mare, îi vorbeşte şi în engleză, dar susţine despre Enzo este foarte inteligent şi ştie foarte bine ce are de făcut.


La fel şi elefanţii Rany şi Mandra care, într-un număr pregătit de tatăl său, au câştigat Globul de Argint la festivalul de la Monte Carlo, în urmă cu aproximativ 20 de ani. „Sunt de 35 de ani cu noi, suntem ca fraţii. Ne recunosc vocea şi plâng, mai ales când e vorba de cea părinţilor mei, pe care îi văd foarte rar“, afirmă Prinz.

Toţi oamenii circului, o naţie

Din spectacolul circului Gärtner fac parte cei trei fraţi – Mike, Toni şi Robert, soţia celui din urmă, Lelia, şi fiica Vanessa, acrobaţii Duo Nistor, Duo Millenium şi clovnul Sandro. Mike consideră că artiştii de circ formează o mare familie, care nu poate fi destrămată. „ Toţi oamenii de la circ suntem o naţie, o lume împreună. N-am văzut pe nimeni să renunţe la circ pentru a-şi urma partenerul de viaţă, dar invers da“, argumentează el.

Prezentatorul şi comentatorul spectacolului, Giani Mihăiţă, şi soţia sa Flori formează Duo Millenium, care susţin un impresionant număr de forţă şi acrobaţie. Giani are 41 de ani şi artist de circ de 20 de ani. „Am lucrat în urmă cu 20 de ani cu părinţii lor şi, după o frumoasă legătură cu circul Gärtner  a urmat o frumoasă legătură de amor cu Flori. În urmă cu 10 ani, în Norvegia, m-a păcălit să o iau de soţie“, spune el. Flori lucrează ca artistă de circ de la 13 ani. În 2006 s-a născut fiica lor, Maria, care este în turneu cu circul de când avea şase luni.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite