Zalău: „Acasă“ a primit cele mai puţine stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinica de recuperare „Acasă“ din Zalău,  cunoscută ca una dintre cele mai bune din ţară, nu primeşte bani nici măcar să-şi acopere întreaga capacitate de paturi şi de servicii. Ea a fost clasificată în ultima categorie şi a primit minimum de stele: cinci.

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) Sălaj, Claudiu Bîrsan, spune că spitalele teritoriale care tratează pacienţi şi din alte zone decât judeţul în care funcţionează primesc de la Casa Naţională de Sănătate mai mulţi bani. Clinica de recuperare „Acasă“ nu primeşte bani nici măcar cât să-şi acopere întreaga capacitate de paturi şi de servicii, cu toate că mii de pacienţi îi aşteaptă la uşă.

Bani mai puţini

Centrul de recuperare „Acasă“ are o capacitate de 120 de pacienţi pe lună, dar funcţionează cu 105. Aceasta în condiţiile în care numărul de pacienţi înscrişi pe listele de aşteptare se apropie de 2000 şi creşte zilnic.  „Nu ştiu din iunie cum va fi. Bugetul va fi probabil şi mai mic, deoarece clinica «Acasă» va fi clasificată în ultima categorie, a cincea. În orice caz, va primi bani mai puţini decât alte spitale. Şi, probabil, de la 1 iunie, banii vor fi şi mai puţini, deoarece «Centrul Acasă» va fi clasificat în ultima categorie“, spune Claudiu Bîrsan. Preşedintele CJAS a mai spus că, ţinând seama de faptul că centrul nu tratează numai pacienţi de pe plan local şi că aici vin oameni din toată ţara, atraşi de rezultatele bune, anul trecut a depus nişte diligenţe, iar clinica a primit o suplimentare de fonduri. „Vom încerca şi anul acesta. Vom vedea. Nici un spital nu funcţionează la capacitate maximă”, explică Bîrsan.

„Nu este corect, dar asta este“

Potrivit afirmaţiilor directorului administrativ al Centrului Acasă, Leontin Băbţan, categoria a cincea de clasificare a spitalelor, pe care a conducerea centrului a propus-o, este şi singura în care se poate încadra. „Ca unitate de recuperare categoria a cincea este maximum ce putem obţine. S-a ajuns aici pentru că avem o unică specializare. Se acceptă o clasificare mai bună pentru unică specializare doar pentru specializarea Chirurgie. Nu este corect, am discutat despre aceste lucruri cu Direcţia de Sănătate Publică, dar asta este. Nu s-au gândit la noi când au stabilit aceste criterii”, spune Leontin Băbţan.
Centrul „Acasă“ este un spital privat care oferă servicii de recuperare, tratament şi îngrijire pentru copii şi adulţi.

Spitalul Judeţean vrea în categoria a II-a

Purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj, Mihai Cheşeli, spune că au cerut clasificare de categoria a cincea, în afară de Centrul „Acasă“, Spitalul de boli cronice Crasna şi Spitalul Salvosan Ciobanca. Spitalul Orăşenesc Jibou şi Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei vor  să fie clasificate în categoria a patra, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău - în categoria a doua, cu program de conformare. Clasificările vor intra în vigoare de la 1 iunie, după ce, în prealabil, ele trebuie să fie aprobate de Ministerul Sănătăţii.


Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite