Vlad Gheorghiţeanu -„Teatrul m-a ajutat să scap de inhibiţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A scris piese de teatru care au câştigat concursuri şi au fost jucate pe mai multe scene. De la teatru, a trecut la televiziune.

Spune că a făcut cunoştinţă cu lumea teatrului în clasa a şasea, când a urcat pe scenă şi a jucat rolul lui Irod, într-o piesă organizată de biserică, pentru Crăciun. I-a plăcut atât de mult să joace, încât, de-a lungul timpului, s-a implicat în diferite proiecte legate de teatru, ultimul fiind cel al Bibliotecii Judeţene Sălaj.

Coordonatorul de la Eos

Vlad Gheorghi ţeanu a fost coordonator al trupei de teatru Eos, de pe lângă bibliotecă. Împreună cu trupa Eos a jucat într-o serie de piese scrise de dramaturgi cunoscuţi, însă a jucat şi în piese scrise de el însuşi.

Piesa „Păcatul fără nume” a fost jucată pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj, în cadrul unui festival naţional de teatru, şi pe scena scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, cu sala plină. Vlad spune că piesa respectivă a fost foarte controversată. „«Păcatul fără nume» prezintă de fapt repetitivitatea vieţii, studiată în cadrul unei familii anonime. În acelaşi timp, arată cum copiii trebuie să plătească la nesfârşit păcatele părinţilor”, îşi descrie Vlad Gheorghiţeanu creaţia.

O secvenţă dintr-o carte

Până la 14 ani a trăit în lumea cărţilor şi spune că-i plăcea întotdeauna să-şi imagineze cum s-ar desfăşura în lumea reală o secvenţă dintr-o carte. A încercat să reprezinte el însuşi personaje din cărţi, care l-au impresionat. „Mi-a fost mult mai uşor să reprezint personaje din piese de teatru, pentru că sunt create în acest scop. Aşa m-am îndrăgostit eu de teatru. Când m-am dus la facultate, prima mea opţiune a fost teatrul, însă datorită societăţii actuale şi «importanţei» acordate culturii, m-am gândit să mă orientez spre ceva un pic mai practic. Dar trebuie să spun că lumea teatrului m-a atras întotdeauna şi acum mă ajută în viaţă”, povesteşte Vlad. Spune că, datorită teatrului, a reuşit să scape de inhibiţii, iar faptul că a citit foarte mult din acest gen literar i-a îmbogăţit mult vocabularul. Însă, până la urmă, s-a îndreptat către televiziune, lucrând pentru Focus TV, şi îşi doreşte să facă o carieră din asta. „Scena mi-a arătat cât de interesant este să fii în prim plan”, precizează Vlad.

A renunţat la poezie

Tânărul a scris şi poezie, însă a renunţat la ea. Spune că a făcut aceasta într-o perioadă în care nu ştia prea bine ce doreşte, aflându-se într-o zonă de instabilitate. „Pe atunci, majoritatea încercărilor mele poetice erau reprezentări ale deziluziilor pe care le-am avut de-a lungul timpului. De aceea nu mai scriu: nu doresc să-mi amintesc de asta”, spune tânărul.

Ce îi place.

Spune că-i place tot ce ţine de media, însă cel mai mult, la ora actuală, iubeşte televiziunea. „Aş vrea să fac o carieră din asta, însă mi-aş dori să plec din Sălaj“, afirmă Vlad. Spune că, în ultima vreme îi place extrem de mult sportul. Este interesat de politică, însă nu ca participant, ci ca privitor de pe mergine. „îmi place s-o pot critica, sau aplauda, dacă merită să fie aplaudată“. Spune că agreează călătoriile în locuri în care nu a mai fost şi îi plac discuţiile filozofice, fără finalitate, doar de dragul discuţiilor.

Ce nu îi place.

Spune că nu-i place modul în care a ajuns societatea în ziua de azi. Urăşte făţărnicia şi comoditatea. Urăşte dezordinea, mai ales la locul de muncă. „Nu sunt un om pretenţios şi nu sunt multe lucruri care să nu-mi placă. Există într-adevăr câteva, dar pe cele mai multe le tolerez.”

Întrebare şi răspuns.

Ce părere ai despre cultura sălăjeană?

V.G.: Cultura sălăjeană? Am să am o părere despre cultura din România, în general.  La nivel naţional, cultura are mult de suferit. În ziua de astăzi, nu ştii dacă anumite reprezentanţii sunt de domeniul culturii sau al inculturii. Pentru că trăim într-o societate în care toate valorile s-au întors cu susul în jos şi incultura primează, din păcate, începând de la cele mai mici, la cele mai înalte niveluri. Totuşi, mă bucur că există persoane care se zbat pentru a ridica un pic standardele culturii sălăjene, prin diferite demersuri.

Profil.

Născut. 11 aprilie 1985, Zalău
Studii. Facultatea de Litere, Antropologie Română, Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca
Familie. Singur la părinţi


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite