Vlad, tânărul din Zalău admis primul la o facultate cu doar două locuri pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este povestea incredibilă a unui tânăr absolvent de liceu din Zalău, primul pe listă la două facultăţi de la Academia de Tehnică Militară şi admis şi la Academia de Poliţie. Vlad Ardelean, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, a reuşit performanţa să fie admis de pe primul loc la două dintre facultăţile celei mai grele academii militare din ţară – Academia de Tehnică Militară – şi a luat ex

În timp ce mii de absolvenţi de liceu din întreaga ţară trăiesc zilele acestea dezamăgirea ratării admiterii la Academia de Poliţie şi la celelalte instituţii de profil, un tânăr din Zalău a reuşit o performanţă aproape incredibilă: a reuşit să intre, în acelaşi timp, la trei astfel de instituţii militare. Şi nu oricum, ci la două dintre ele chiar de pe primul loc. Este vorba despre Vlad Ardelean, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Silvania”, admis primul la Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament – specializarea Inginerie aerospaţială, aeronave şi motoare de aviaţie din cadrul Academiei de Tehnică Militară, tot primul şi la Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare din cadrul aceleiaşi academii, şi declarat admis şi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Pompieri.

Subiecte "banale" la Pompieri

Vlad povesteşte că s-a înscris la toate cele trei facultăţi doar pentru a fi cât mai bine pregătit din punct de vedere psihologic. „Nu am avut absolut nicio emoţie, pentru că ştiam că sunt bine pregătit şi undeva voi intra. Admiterea la Pompieri am tratat-o doar ca pe un antrenament pentru Academia de Tehnică Militară”, explică tânărul. Cu toate că a dat toate cele trei examene de admitere, plus probele sportive, într-o singură săptămână nu  avut nicio problemă să se prezinte la înălţime la fiecare. „La Pompieri am ieşit din examen după 20 de minute, deşi era un examen de patru ore. M-am enervat că subiectele (din matematică şi din fizică – n.a.)erau prea banale. Chiar şi aşa, cu subiectele tratate în doar 20 de minute, am fost convins că voi lua 10, că făcusem tot, dar am luat numai 9”, spune el.

Nu la fel de banale i s-au părut subiectele la cele două facultăţi din cadrul Academiei de Tehnică Militară. Cu toate acestea, Vlad s-a impus fără probleme în faţa contracandidaţilor săi obţinând cea mai mare notă, 9,08, la Sisteme Electronice, şi prima notă, 8,68, şi la Inginerie Aerospaţială. La ambele facultăţi a dat admitere din matematică şi limba engleză.
„Iniţial, nici nu aveam de gând să mă înscriu la Inginerie Aerospaţială. Dar când mi-au spus, la înscriere, că acolo sunt doar două locuri pe ţară, m-am ambiţionat şi mi-am dorit unul dintre cele două locuri. Spre bucuria mea, l-am obţinut chiar pe primul”, mărturiseşte Vlad. De altfel, cum nu poate să urmeze toate cele trei facultăţi în acelaşi timp, Vlad a trebuit să aleagă între cele trei locuri şi l-a ales chiar pe acesta. „Mi se pare o meserie mult mai interesantă. E o chestie nouă, pe care nu oricine o poate face”, îşi justifică el alegerea.
Faptul că, din toate opţiunile lui la admitere, rezultă că singura variantă de carieră dorită de el era milităria este pus de Vlad, în mare parte, şi pe seama tatălui său, şi el militar de carieră (pompier). „Întotdeauna am învăţat bine, iar tatăl meu mi-a spus să profit de lucrul acesta. În plus, mi s-a părut că mi se potriveşte. Şi trebuie să recunosc că a contat şi faptul că aici mi se plăteşte totul şi am şi loc de muncă asigurat”, explică el.

"Valderrama" de Zalău

image

Vlad a absolvit liceul cu media generală 9,70, iar de bacalaureat a trecut cu media 9,56. Până înainte cu câteva zile de admiterea la academie a avut păr lung şi creţ, motiv pentru care prietenii şi colegii îi spuneau „Valderrama”, după fotbalistul cu frizură asemănătoare. Acum are un look cuminte, „army”, şi se pregăteşte pentru că peste mai puţin de o lună, în 22 august, trebuie să plece la Bucureşti, deoarece încep pregătirile pentru depunere jurământului.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite