Viorel Iştoan, stomatologul fermier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Iştoan,stomatologul fermier
Viorel Iştoan,stomatologul fermier

Îşi împarte zilele între cabinetul de stomatologie de la Policlinica de Urgenţe Stomatologie din Zalău şi ferma de oi din satul Deleni. Vorbeşte cu pasiune despre agricultură, ferme şi investiţii, şi abia apoi menţionează munca de stomatolog, deşi este activitatea sa principală.

Deşi nu-i lipsea munca, medicul stomatolog Viorel Iştoan nu putea vedea un teren zăcând nelucrat, aşa că a început să facă şi agricultură, în satul unde s-a născut. „Aveam pământ mult şi, cum vedeam că nimeni nu-l exploatează, şi mi-am făcut o fermă în 2002“, povesteşte el. A avut vreo 1.500 de oi, însă din cauza lipsei forţei de muncă le-a redus, treptat,  numărul. Acum mai are 520 de oi.


Partener cu norvegienii

Acum, încearcă să facă agricultură de performanţă, accesând bani europeni. A reuşit să facă ameliorare de rasă, împreună cu parteneri norvegieni, obţinând o rasă de oi pentru carne, de mare valoare. „Am o fermă destul de mare, cu adăpost, cu toate utilajele necesare. Toate au fost făcute de mine. A fost o investiţie proprie, ca să-mi dau seama dacă merită sau nu. Şi nu, nu merită. Nu merită pentru că nu suntem ajutaţi în nici un fel şi, mai mult de atât, ni se pun tot felul de piedici“, reclamă medicul-fernier.

 „E un chin să faci agricultură în ţara asta“


El mai spune că din 2006 lucrează la un proiect de modernizare şi nici acum nu l-a terminat. „La început au fost termenele limită, după aceea nu am obţinut punctajul necesar. Acum, în sfârşit, mi-a fost aprobat tot proiectul, însă există probleme cu cofinanţarea“, spune, cu amărăciune, doctorul Iştoan.


 „E un chin să faci agricultură în ţara asta este un adevărat chin. Dar, odată ce am înfiinţat această fermă şi am depus eforturi mari pentru a o dezvolta şi moderniza, mi-ar părea rău să renunţ la ea. Cu toate că, pentru mine, agricultura e un hobby. Îmi place foarte mult să stau în aer liber“, mai spune Viorel Iştoan.


Ce îi place:


Iubeşte viaţa în aer liber, munca fizică, în agricultură, deoarece aceasta îl pune în mişcare şi îl face să evite sedentarismul. „Sunt chiar energic“, spune el, trăsătură care l-a determinat să se implice în atâtea activităţi diferite. „Îmi place să mă implic în multe proiecte, să fac treabă, dar din păcate nu prea am succes pe măsura muncii depuse“, spune doctorul.


Ce nu-i place:


Nu sunt multe lucruri care nu-i plac, deoarece, aşa cum declară, nu este un om pretenţios. „Sunt disciplinat, şi dacă trebuie să fac ceva, fac. Respect toate normele legale, însă multe sunt destul de anormale“, explică medicul. Nu-i plac afaceriştii fără scrupule şi îl întristează faptul că nu există sprijin pentru ferme, pentru cei care muncesc. „Am făcut ameliorare de rasă, dar nimeni nu ne ajută, nu ne stimulează cu nimic. Suntem dezamăgiţi, descurajaţi“, spune fermierul.

Întrebare:


 Stomatologia şi creşterea oilor, o combinaţie neobişnuită. Care este activitatea principală?
Răspuns: Activitatea mea principală e aceea de medic. Sunt medic primar, am toate competenţele pe specialitate şi îmi petrec cea mai mare parte a timpului în cabinet.


Întrebare:


Este ceva neobişnuit să fii medic şi fermier?

Răspuns: La noi în ţară da, cred că da. Însă în alte ţări nu. Nişte colegi de-ai mei din Franţa, stomatologi, au amândoi ferme. Unul are struguri, celălalt porci. Însă la ei lucrurile merg atât de uşor, spre deosebire de munca de Sisif care se depune la noi, cu rezultate nesatisfăcătoare.

Declaraţie

„Am o fermă destul de mare, cu adăpost, cu toate utilajele necesare. Toate au fost făcute de mine. A fost o investiţie proprie, ca să-mi dau seama dacă merită sau nu“.
Viorel Iştoan
Dentist şi fermier

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite