Violeta Vişen: „Sunt o naivă şi aşa o să mor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Vişen
Violeta Vişen

Violeta Vişen a pornit o afacere pentru care nu mulţi i-au dat şanse de izbândă: a înfiinţat un cinematograf într-un oraş în care cultul pentru marele ecran aproape că nu există.

Deşi recunoaşte că, în prima fază, s-a gândit la asta ca la o afacere, Violeta spune că a deschis Cinematograful „Silvania“ în primul rând datorită pasiunii ei pentru film. A contat şi faptul că fiul ei, Andrei, acum în vârstă 16 ani,  a preferat să se uite la ecranizările operelor studiate la şcoală, decât să stea ore şi zile în şir cu cărţile în braţe. „Ca să văd un film, mergeam cât de des puteam la Cluj. La un moment dat m-am gândit că am putea avea şi noi, la Zalău, un cinema, cu atât mai mult cu cât sala exista deja“, povesteşte ea.


A readus filmul de cinema la Zalău


Violeta Vişen spune că la înfiinţarea cinematografului decisivă a fost o discuţie cu o bună prietenă de-a ei, criticul de film Viorica Bucur, care a încurajat-o să-şi materializeze ideea. Aşa a luat naştere, în luna mai a acestui an, Cinematograful „Silvania“, ce funcţionează de atunci în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău, acolo unde Violeta lucrează ca  secretară de 25 de ani.


Asemeni multor alte oraşe, unde cinematografele s-au închis din cauza lipsei de spectatori, nici Zalăul nu abundă de cinefili. De aceea, „afacerea“ Violetei nu prea poate fi numită aşa. Cu toate acestea, ea spune că nu are de gând să renunţe. „Sunt o naivă şi aşa o să mor! Recunosc, m-am gândit de multe ori să renunţ, dar de fiecare dată mi-am spus că data viitoare o să fie mai bine, că o să vină mai mulţi spectatori şi am mers mai departe“, povesteşte ea. Nu numai că nu renunţă, dar se gândeşte să îşi şi diversifice oferta. Mai exact, i-a propus Inspectoratului Şcolar o colaborare prin care să le ofere elevilor un program de vizionare a filmelor realizate după operele din bibliografia şcolară obligatorie, la un preţ modic.


Ce-i place

„Cel mai mult îmi place să ştiu că ai mei sunt bine. Abia după ce ştiu, în fiecare dimineaţă, că fiul meu este în siguranţa la şcoală, că părinţii mei sunt sănătoşi, sunt liniştită şi pot să îmi văd de treburi“, mărturiseşte ea. Violeta spune că îi place mult şi să lucreze în grădină, de câte ori are ocazia.


Ce nu-i place



Chiar dacă ştie că sună ca un clişeu, Violeta Vişen declară că nu-i place ipocrizia. Legat, oarecum, de asta spune că nu-i place nici conceptul de „lume bună“. Mai exact, este de părere că mulţi dintre cei care sunt consideraţi, în ziua de astăzi, ca făcând parte din „lumea bună“ nu-şi merită deloc acest statut.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite