Victime în „războiul“ dintre o bancă şi un dezvoltator, mai multe familii din Zalău riscă să fie scoase în stradă chiar înainte de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Varga spune că el a cumpărat apartamentul înainte ca firma să ia creditul
Vasile Varga spune că el a cumpărat apartamentul înainte ca firma să ia creditul

O bancă din municipiu le-a scos la licitaţie apartamentele pentru a-şi recupera datoria de la firma care le-a construit. Licitaţia are loc în data de 17 decembrie, însă ei speră ca până atunci să obţină o anulare a acesteia în instanţă.

Familia Varga din Zalău trăieşte de câteva luni cu spaima că vor ajunge în stradă, după ce au fost înştiinţaţi că luna aceasta apartamentul lor va fi scos la licitaţie de o bancă. Drama lor a început în urmă cu patru ani, când, în baza unui precontract semnat în 11 septembrie 2006, au dat un avans de 66.000 de lei unei firme de construcţii care urma să le construiască la mansarda blocului P 20 din Brădet un apartament.


Bani daţi în avans

Întrucât firma respectivă nu a obţinut autorizaţie de construcţie pentru acel bloc, avansul de 66.000 de lei a fost transferat pe un al precontract, încheiat în 25 iulie 2007, atunci când firma le-a finalizat apartamentul într-un alt bloc – P 11 – situat în apropiere. „Tot atunci a fost achitată şi diferenţa de bani, până la preţul de 85.000 de lei al apartamentului“, spune, arătând şi actele care atestă acest lucru, Vasile Varga, cel care a cumpărat apartamentul pentru fiica sa, Florina. Pentru că nu aveau bani pentru înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare la notar, ei s-au limitat la un contract vizat de un avocat, cu care s-au dus la Primăria municipiului Zalău şi şi-au declarat apartamentul, plătind impozitul aferent încă din 2007, după cum demonstrează certificatele de atestare fiscală eliberate de Serviciul de taxe şi impozite al municipalităţii.

Scoase la licitaţie

Nu s-au gândit, însă, că de aici li s-ar putea trage pierderea apartamentului. Nu s-ar fi întâmplat nimic dacă în 2009 firma de construcţii, Citadela Technohouse, nu ar fi intrat în insolvenţă şi nu s-ar fi oprit din plata ratelor la creditul contractat în 2007 la o sucursală bancară din Zalău. Pentru a-şi recupera suma datorată de firmă, banca a deschis în 2009 procesul de insolvenţă şi a iniţiat procedurile de executare silită a acesteia. Cum familia Varga nu a înregistrat tranzacţia la notar şi, prin urmare, apartamentul nu a putut fi transcris în Cartea Funciară (CF) pe numele Florinei, acesta figura tot pe numele administratorilor firmei în momentul în care banca a început procedurile de executare silită. Drept consecinţă, alături de alte cinci apartamente aflate în situaţie similară, locuinţa familiei Varga este scoasă la licitaţie pentru ca banca să îşi poată recupera datoria firmei.
„Nu i-a interesat pe cei de la bancă faptul că noi avem documente care demonstrează că am cumpărat apartamentul de la firma respectivă. Mai mult, am cumpărat apartamentul înainte ca firma să ia creditul, deci nu poate face obiectul ipotecii în baza căreia banca a dat banii”, explică Vasile Varga.

Dreptatea în justiţie

În justiţie îşi pune acum speranţa şi membrii familiei Varga. Cu ajutorul unui avocat, au contestat în instanţă acţiunile recuperatorii ale băncii, un răspuns fiind aşteptat chiar zilele acestea. „Stau cu medicamentele de inimă lângă inimă”, spune cu amărăciune Vasile Varga, speriat de gândul că pentru o scăpare, cum este amânarea înscrierii în CF a aprtamentului, fiica sa ar putea fi aruncată în stradă îniante de Crăciun. „Am plătit cu bună credinţă acest apartament. Sunt banii munciţi de mine pe şantiere. Nu se poate să pierdem tot”, a reclamat el.


Banca nu are nicio reacţie

Contactaţi de „Adevărul de Seară“,  reprezentanţii Băncii Comerciale Intesa Sanpaolo – Sucursala Zalău au refuzat să se pronunţe în acest caz, lăsând asta pe seama justiţiei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite