Vacanţe de criză pentru sălăjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi sălăjeni se duc în staţiunile de schi
Mulţi sălăjeni se duc în staţiunile de schi

Anul de criză 2010 a afectat şi revelioanele sălăjenilor. Cu aproximativ 25-30 la sută mai puţini decât anul trecut pleacă de Revelion în străinătate sau în alte locuri din ţară. Maramureş, Braşov, Băile Felix, Ungaria, Slovacia sau Austria sunt destinaţiile preferate de puţinii sălăjeni care au ales, sau şi-au permis, să-şi  petreacă noaptea dintre ani într-alt loc decât acasă.

Potrivit reprezentanţilor unor agenţii de turism din Zalău, sălăjenii nu pleacă nicăieri de Crăciun. Aceasta nu doar în acest an, ci în fiecare an. În schimb, Revelionul îi duce pe cei care-şi permit în locuri mai mult sau mai puţin exotice.
Cele mai multe cereri, potrivit informaţilor oferide de Anca Bunea, reprezentant al agenţiei de turism Avias Transilvania, sunt în zone din Maramureş. Maramureşul se mândreşte cu tradiţii şi obiceiuri frumoase, iar preţurile sunt accesibile. Preţul pentru  un sejur de trei zile, la un hotel de trei stele, cu mic dejun şi cina de revelion incluse, porneşte de la 1.200 de lei, pentru două persoane.
 În zona Buşteni, unde sălăjenii se duc şi să schieze,la acelaşi hotel de trei stele , cu mic dejun şi cină de revelion incluse, două persoane scot din buzunar  2.200 de lei pentru trei zile.

Puţini pleacă în străinătate


Staţiunea Băile Felix se încadrează şi ea printre preferinţele sălăjenilor. Două persoane plătesc pentru trei zile la un hotel de trei stele 2.000 de lei.
Dacă vrei să-ţi petreci noaptea dintre ani în Austria, te costă 600 de euro pentru trei zile, fără cina de revelion. Dacă te duci cu soţul sau soţia, plăteşti în plus 200-300 de euro.
Gabriel Farnaş, de la agenţia Gamma Tour, ne spune că prea puţini sălăjeni şi-au rezervat bilete de călătorie, majoritatea preferând să-şi petreacă sărbătorile pe cont propriu, acasă, la cabane sau case de vacanţă, la restaurant cu prietenii. Doar trei sau patru familii se duc în acest sfârşit de an în ţările calde (Dubai, Egipt), unde câteva zile de distracţie la soare şi masa de revelion costă 1.000-1.200 de euro pentru fiecare persoană.
Cei mai mulţi preferă mai apropiatele băi Hajduszabaszlo din Ungaria, sau Budapesta, unde un sejur costă 300 de euro de persoană.
„Anul acesta, deşi tarifele au scăzut mult faţă de anul trecut, atât pe intern cât şi pe extern, a scăzut şi numărul celor doritori să plece de acasă. Procentul cu care s-au redus voiajele este de circa 25-30 la sută, faţă de 2009”, precizează Gabriel Farnaş.

Bugetarii stau acasă


„La fel ca şi anul trecut, îmi voi petrece Revelionul acasă, cu familia, din simplul motiv că nu-mi permit altceva. Soţul meu e bugetar şi banii pe care-i câştigăm împreună abia ne ajung să supravieţuim de la o lună la alta”, Maria Pop, 33 de ani, Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite