Cum poţi câştiga la aparatele de jocuri de noroc fără să bagi un ban. Grupare infracţională destructurată de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învinuiţii căutau baruri puţin aglomerate, din localităţi mai izolate
Învinuiţii căutau baruri puţin aglomerate, din localităţi mai izolate

Cinci bărbaţi din Jibou, împreună cu doi din Oradea, s-au "specializat" în devalizarea aparatelor de jocuri de noroc din barurile din Sălaj şi din judeţele din jur. Cu complicitatea patronilor sau a barmanilor, scoteau din aparate, la o "lovitură", sume de ordinul zecilor de mii de lei.

Gruparea a fost destructurată zilele trecută de către lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, în colaborare cu Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj şi Serviciul de Operaţiuni Speciale Cluj Napoca, sub directa coordonare a procurorilor Biroului Teritorial Sălaj – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT), după ce o parte din membrii au ei fost prinşi în flagrant, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, într-un bar din Câmpia Turzii.

Cum acţionau

Potrivit procurorului Dan Buduşan, şeful Biroului Teritorial Sălaj al DIICOT, cei şapte căutau, în general, localuri situate în zone mai puşin aglomerate şi, obligatoriu, nesupravegheate video. Încercau, apoi, să stabilească o legătură fie cu un barman nemulţumit, fie cu patronul ofticat din cauza profitului mare pe care proprietarul aparatelor de jocuri de noroc instalate în localul său le obţinea de la clienţii săi, care lui îi lăsau mărunţiş pentru consumaţie, dar băgau, în schimb, sume foarte mari în aparate. Odată stabilit punctul sensibil al barmanului sau al patronului, gruparea îi manipula cu uşurinţă, în sensul că îi convingea să le dea voie membrilor ei să spargă aparatele, urmând ca banii rezultaţi să fie împărţiţi - de regulă în jumătate.

Metoda de spargere

Potrivit procurorului, aceştia desfăceau aparatele şi instalau softuri cu ajutorul cărora se "fabrica" un câştig la jocul respectiv. Patronul barului sau barmanul (depinde cu care făcuseră înţelegerea) în suna pe proprietarul aparatului, care, neştiind că este păcălit, venea şi plătea pretinsului câştigător premiul. "Era vorba, în general, despre sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei la o lovitură. Nu se complicau pentru sume mai mici", a precizat Buduşan.

Anchetatorii spun că, după cum au recunoscut cei şapte, ei practicau aceste înşelătorii încă din 2009. Din materialul probatoriu administrat până în acest moment, au fost identificate diferite locaţii unde inculpaţii au fraudat aparatele de joc, mai exact baruri de pe raza localităţilor Poienile de sub Munte, Săpânţa, Ilva şi Ieud – judeţul Maramureş, Turda şi  Câmpia Turzii – judeţul Cluj,  Racşa şi Satu-Mare – judeţul Satu-Mare,  Piatra Neamţ – judeţul Neamţ,  Zalău şi Şimişna – judeţul Sălaj, Bistriţa – judeţul Bistriţa – Năsăud. Procurorii au fost sesizaţi de proprietarul unor astfel de aparate, care avea o bănuială că este ceva necurat la mijloc - ne-a explicat procurorul de caz, Dan Liviu Bubuiug.

Flagrantul

"În noaptea de 29/30.11.2011, inculpatul C.R.A. (din Oradea) însoţit de către inculpatul P.A.V. (Jibou), s-au deplasat în municipiul Câmpia Turzii la un local aparţinând învinuitei S.A.M. care deţinea în chirie, în acest local, un număr de trei aparate de jocuri de noroc aparţinând unei societăţi comerciale din mun. Tg. Mureş. Anterior, cei doi inculpaţi i-au propus învinuitei să fraudeze cele trei aparate de jocuri de noroc prin accesarea neautorizată a acestora şi prin modificarea datelor existente în aceste aparate urmând ca, câştigul realizat de aproximativ 9000 lei urmând să fie împărţit cu această învinuită. După ce acel local a ramas fără clienţi, în jurul orei 02:00, inculpaţii C.R.A. şi P.A.V. au început sa opereze cele trei aparate de jocuri de noroc fiind surprinşi în flagrant de către ofiţeri din cadrul S.C.C.O. Sălaj, aflaţi sub coordonarea procurorului din cadrul Biroului Teritorial Sălaj – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism", se precizează într-un comunicat al DIICOT.

    Cu ocazia flagrantului, asupra inculpaţilor au fost descoperite ustensilele folosite de către aceştia pentru fraudarea aparatelor de joc, suma de 430 euro respectiv suma de 3000 de lei, inculpaţii recunoscând ca au încercat sa sustragă din cele trei aparate de joc suma de 9000 de lei. 

Trei sunt arestaţi preventiv

După constatarea infracţiunii flagrante, în baza unor mandate de aducere emise de către D.I.I.C.O.T.-B.T. Sălaj, au fost conduşi la sediul acestei instituţii un număr de şapte învinuiţi iar după audierea acestora s-a dispus reţinerea preventivă pe o durată de 24 ore a unui număr de patru învinuiţi, respectiv P.A.V., C.R.A., S.Z.J. şi B.V.F., ceilalţi trei învinuiţi fiind cercetaţi în stare de libertate. Joi, 1 decembrie, cei patru au fost prezentaţi Judecătoriei Zalău cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Potrivit judecătorului Ana Maria Moga, care a judecat cererea, trei dintre cei patru bărbaţi reţinuţi de procurori au rămas în arest preventiv pentru 29 de zile, cel de-al patrulea, jibouanul P.A.V. (unul dintre cei doi prinşi în flagrant), scăpând doar cu interdicţia de a nu părăsi localitatea timp de 29 de zile.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi de o instanţă de fond, cei şapte riscă o pedeapsă cu închisoarea între trei şi 15 ani.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite