Uzina Electrică şi-a plătit datoriile şi ar putea să "scape" de privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina Electrică a ieşit din procedura de reorganizare judiciară
Uzina Electrică a ieşit din procedura de reorganizare judiciară

Uzina Electrică, producătorul de energie termică în sistem centralizat, şi-a plătit toate datoriile pe care le avea în special către bugetul de stat şi a ieşit din procedura de reorganizare judiciară. În aceste condiţii, Primăria Zalău ia în considerare varianta renunţării la demersurile de privatizare a societăţii, demarate la sfârşitul anului trecut.

Anunţul referitor la achitarea datoriilor a fost făcut la începutul acestei săptămâni de directorul Uzinei Electrice, Viorel Marian. Potrivit acestuia, Uzina Electrică a intrat în insolvenţă în 2009 – iar din 2010 s-a aflat într-un program de reorganizare judiciară – din cauza unor datorii ce totalizau, la acea vreme, aproximativ 34 de milioane de lei. „Cea mai mare parte din sumă este reprezentată de majorări de întârziere percepute de Ministerul Finanţelor la câteva credite istorice pe care societatea le-a contractat la începutul anilor 2000 şi la care, la un moment dat, nu am mai putut ţine pasul cu plata ratelor şi a dobânzilor. Fiind credite garantate de stat, Ministerul Finanţelor a preluat plata ratelor, iar ulterior a trecut majorările de întârziere în contul nostru”, ne-a explicat el modul în care s-a ajunsîn această situaţie. Până la începutul acestui an din totalul datoriilor societăţii, s-au plătit 17,9 milioane de lei, iar în ultima perioadă s-a achitat şi diferenţa de 16,7 milioane (din care 13,3 milioane reprezintă majorări de întârziere).

Foloseşte gaz cu 20 la sută mai ieftin

Marian spune că datoriile au fost plătite din banii obţinuţi din exploatarea uzinei, dar şi din vânzarea certificatelor de emisie de CO2 şi din valorificarea unor active ale societăţii (în special terenuri şi clădiri dezafectate). Director susţine că, în acest moment, societatea nu numai că nu mai are datorii, dar ar avea chiar şi disponibilităţi financiare pentru a investi în retehnologizarea uzinei, astfel încât să nu mai fie nevoie de privatizarea ei pentru a deveni rentabilă. "Am avea diposnibilităţi financiare pentru unele investiţii, cum ar fi montarea unor capacităţi de producţie noi. În plus, dacă am merge pe cogenerare (energie termică şi energie electrică - n.a.) am beneficia şi de schema de sprijin pentru producerea de energie electrică prin cogenerare", explică el. Directorul mai susţine că, dacă s-ar face aceste investiţii, preţul energiei termice la consumator ar putea scădea, asta şi datorită faptului că uzina beneficiază de gaz mai ieftin. "Gazul este mai ieftin cu aproximativ 20 la sută faţă de oriunde în oraş, pentru că suntem alimentaţi direct din Sistemul Naţional de Transport", explică el.

Decizia cu privire la renunţarea la privatizare aparţine, însă, Consiliului Local al Municipiului Zalău, care este acţionarul unic al societăţii. Contactat de noi, primarul Radu Căpîlnaşiu ne-a declarat că varianta prin care Uzina Electrică nu s-ar mai privatiza şi şi-ar face propriile investiţii este una destuld e viabilă în acest moment. "Este viabilă nu atât prin prisma faptului că uzina a scăpat de datorii, cu mai ales din cauza faptului că investitorul interesat de retehnologizarea societăţii, firma maghiară E-STAR, nu a prezentat nicio ofert viabilă", susţine edilul.

Uzina Electrică produce energie termică în sistem centralizat pentru 50 de instituţii din oraş, reprezentate în primul rând de unităţile de învăţământ, dar şi pentru cele aproximativ 600 de apartamente câte au mai rămas racordate. Din decembrie 2010, distribuţia energiei termice la consumatori a fost preluată de RFV Distriterm ZA, un parteneriat între Consiliul Local şi compania maghiară. RFV Distriterm ZA a devenit anul trecut E-Star Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite