Urmaşii fraţilor Buzeşti îşi împart moştenirea la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Sălaj au pe rol un dosar în care unul din descendenţii fraţilor Buzeşti a cerut să i se retrocedeze peste 150.000  de hectare de pădure.Dosarul cântăreşte 20 de kilograme, iar judecătorii sălăjeni trebuie să studieze mai mult de 1.800 de pagini. Procesul a fost strămutat de Înalta Curte de la Judecătoria Buzău.

Cel mai greu dosar, la propriu, care este instrumentat în aceste zile de magistraţii Tribunalului Sălaj, are mai mult de 20 de kilograme. Filă cu filă, cazul cuprinde nouă dosare în care s-au adunat probe, mărturii şi expertize topografice. În total, judecătorii trebuie să parcurgă 1.823 de pagini.

Strămutat de Înalta Curte

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, judecătorul Balazs Arpad, a declarat că dosarul a ajuns la Zalău în luna decembrie a anului trecut. „Dosarul tratează o problemă de fond funciar, care trebuia rezolvată în primă fază în judeţul Buzău. Din 2006, până în 2009, cazul a fost instrumentat la Judecătoria Pătârlagele, fiind trimis apoi la Tribunalul din Buzău. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să strămute dosarul la Zalău. Sunt solicitări de retrocedare pentru mai bine de 63.000 de hectare de pădure. Magistraţii Înaltei Curţi au dorit, prin strămutarea la Zalău, să elimine orice urmă de subiectivitate cu privire la justeţea deciziei finale. Următorul termen este stabilit pentru data de 29 martie“, explică Balazs.

Urmaşul Buzeştilor


Cazul a fost tratat şi de reporterii „Adevărul de Seară“ din Buzău şi îl are în prim plan pe Teodor Năstase,  un moştenitor al fraţilor Buzeşti care a solicitat, pe baza unui hrisov emis la 1723 de domnitorul Nicolae Mavrocordat, retrocedarea a numai puţin de 154.000 de hectare de pădure. În cele din urmă, urmaşul iluştrilor boieri munteni a primit 63.000 de hectare, dar mai multe comune, Direcţia Silvică şi asociaţii de proprietari au făcut recurs la hotărârea emisă de Judecătoria Pătârlagele. Practic, magistraţii sălăjeni vor trebui să judece recursurile înaintate de cei care nu sunt mulţumiţi de faptul că urmaşul fraţilor Buzeşti, boieri şi căpitani în oastea lui Mihai Viteazu, a primit această imensă suprafaţă de pădure.

30 de ore doar pentru citirea dosarului

Judecătorul Balasz Arpad spune că numai pentru citirea dosarului magistraţii au nevoie de minimum 30 de ore. „Vorbim de o cauză dificilă, cu multe detalii. Cazul trebuie studiat pe îndelete, pentru că judecătorii nu-şi permit să intre în sală fără a cunoaşte temeinic dosarul. Altfel, rişti să te compromiţi în faţa părţilor implicate în dosar“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj.

Cifră

1823
de pagini are cel mai vast dosar instrumentat la Tribunalul Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite