Statistica sărăciei în municipiul Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 6,5 milioane de lei au fost cheltuiţi, anul trecut, în municipiul Zalău, pentru activităţile sociale. Peste 6500 de zalăuani au primit ajutoare în alimente de la Uniunea Europeană.

Aproximativ 1600 de alocaţii complementare au fost alocate în anul 2010 în municipiu, pentru familiile al căror venit, pentru fiecare membru, nu depăşeşte salariul minim pe economie.

Alţi 4.350 de zălăuani s-au bucurat în sezonul rece 2010 – 2011 de ajutoare de încălzire, fie prin subvenţionarea energiei termice primite de la E.ON Gaz sau prin sistem centralizat, fie prin sume alocate direct celor care se încălzesc cu lemne.

Sume importante s-au dus şi pentru subvenţionarea transportului în comun pentru cele aproape 800 de persoane cu handicap grav şi accentuat, precum şi pentru plata celor 145 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap.

Alimente de la UE pentru peste 5.000 de persoane

Totodată, conform aceluiaşi raport, în Zalăul au fost înregistraţi nu mai puţin 6567 beneficiari ai ajutoarelor în alimente primite din fonduri europene. În această categorie intră şomerii, pensionarii cu pensii mai mici de 400 de lei pe lună şi persoanele încadrate în gradul I şi II de handicap.

Pe lângă alocările curente în domeniul social, primăria a mai alocat bani şi pentru a ajuta familiile afectate de inundaţiile care au lovit Zalăul în vara anului trecut. Aproape 80.000 de lei au ajuns la 70 de familii ale căror bunuri s-au pierdut în timpul inundaţiilor.
Per total, în 2010, din bugetul local al Zalăului, de 108 milioane de lei, s-au cheltuit mai mult de 6,5 milioane de lei pentru activităţi sociale.

În 2011 va fi mai greu

Cu toate că cifrele prezentate în raportul întocmit de angajaţii municipalităţii sunt destul de îngrijorătoare, primarul Radu Căpîlnaşiu susţine că „Zalăul nu este, neapărat, un oraş de asistaţi social”. „Grosso modo, circa 7.000 de zălăuani se află, în momentul de faţă, într-o situaţie de risc social. În această categorie intră, în general, cei care beneficiază de ajutoarele în alimente de la UE. Vorbim aici de persoane cu handicap, pensionari, şomeri neindemnizaţi, care primesc şi ajutoare de încălzire, gratuitate pe mijloacele de transport în comun sau alocaţii complementare”, explică Radu Căpîlnaşiu.

Potrivit prim edilului din Zalău, anul acesta se întrevăd probleme mai mari decât în 2010. „Plafonarea cheltuielilor de personal ne-a pus în imposibilitatea de a plăti asistenţii personali. Deocamdată, am luat bani de pe trimistrele III şi IV pentru a putea plăti indemnizaţiile până în luna iunie. De asemenea, diminuarea sumelor care le primeam din cotele defalcate din TVA va reduce semnificativ bugetul local al municipiului.

Cifră:

6,5

milioane de lei s-au cheltuit în 2010 din bugetul Zalăului pentru activităţi sociale

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite