Unu din patru sălăjeni aşteaptă pensia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sălajul este pe locul opt în ţară într-un top al ponderii pensionarilor. Foto: Econtext.
Sălajul este pe locul opt în ţară într-un top al ponderii pensionarilor. Foto: Econtext.

Sălajul are 58.286 de pensionari, adică aproape un sfert din întreaga populaţie a judeţului, ceea ce situează judeţul pe locul opt, într-un top naţional în funcţie de numărul de pensionari. Potrivit unui studiu econtext, pensia medie în Sălaj este de 670 de lei.

În Sălaj, numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al angajaţilor, mai puţin de 48.000 de sălăjeni având un loc de muncă. Pe de altă parte, nu mai puţin de 58.286 de sălăjeni, adică 24,1 la sută din populaţia totală de 248.000 de locuitori a  judeţului, aşteaptă în fiecare lună ca poştaşul să le aducă pensia.

Cifrele fac parte dintr-un două studiu econtext, pe baza datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică.

În top 10 la numărul de pensionari

Potrivit celor de la econtext, Sălajul se situează pe locul opt în ţară, într-un top pe judeţe în funcţie de ponderea numărului de pensionari.
În zona de nord vest a ţării, Sălajul este depăşit doar de Bihor, unde 25,3 la sută din populaţia judeţului se bucură de pensie. În Satu Mare, ponderea pensionarilor este de 21,7 la sută, în Maramureş de 22,5 la sută, iar în Cluj de 23,5 la sută.

Mulţi, dar cu bani puţini

Dar dacă suntem în top 10 la numărul de pensionari, nu acelaşi lucru se poate spune despre valoarea pensiilor.  Pensia medie în Sălaj este de doar 670 de lei, judeţul fiind, din acest punct de vedere,  pe locul 28 la nivel naţional.

Făcând o comparaţie cu judeţele învecinate, sălăjenii au toate motivele să fie nemulţumiţi. Astfel, doar sătmărenii, cu 649 de lei, lunar, au o pensie mai mică decât “omologii” lor din Sălaj. În schimb, în Cluj pensia medie este de aproape 800 de lei, în timp ce în Maramureş şi Bihor depăşeşte 700 de lei.

Veteranii industrializării forţate

Emanoil Gârdan, analist economic şi om de afaceri, susţine că numărul mare al pensionarilor din Sălajul anului 2011 este o consecinţă directă a industrialiazării forţate din anii 70 şi 80. “La începutul anilor 70, aproape că nu se putea vorbi de industrie în Sălaj. Dar în mai puţin de 10 ani, regimul comunist a înfiinţat mai multe întreprinderi, printre care cele mai importante sunt cele din Zalău – Armătura, Filatura, Fabrica de Anvelope etc. Ori, actualii pensionari au fost şi ei obligaţi să devină muncitori la diferitele fabrici”, explică analistul economic.

Potrivit celor declarate de Gârdan, numărul mare al pensionarilor influenţează negativ economia judeţului. “Oamenii de vârsta a III-a sunt principalii benficiari ai sistemului medical şi al diferitelor tipuri de asistenţă socială. Pe de altă parte, ei nu se mai implică în economia reală, deoarece, au deja aproape toate bunurile de utilizare îndelungată.  Chiar dacă au un venit sigur, ei nu mai cumpără imobile, maşini, mobilă sau electrocasnice”, mai spune Emanoil Gârdan.

Cifră

670

de lei este pensia medie în Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite