Universitatea "Spiru Haret", învinsă în instanţă de o mână de profesori disperaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

46 de absolvenţi ai USH – majoritatea de la Facultatea de Psihologie – Pedagogie – au cerut Curţii de Apel Cluj să oblige universitatea să le elibereze diplomele. Instanţa le-a admis cererea, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de Ministerul Educaţiei, parte şi el în proces.

După ce Universitatea „Spiru Haret” a refuzat mai bine de doi ani de la absolvire să le elibereze diplomele de licenţă, câteva zeci de absolvenţi din promoţia 2009 din Sălaj au acţionat anul acesta în instanţă universitatea, solicitând obligarea acesteia la eliberarea diplomelor. Procesul s-a derulat la Curtea de Apel Cluj şi a fost câştigat, pe fond, în luna iunie, de absolvenţi.

Potrivit lui Viorel Sim, cel care a coordonat acţiunea sălăjenilor în instanţă, din Sălaj s-au constituit ca parte în acest proces 46 de absolvenţi ai USH – promoţia 2009. „Majoritatea sunt absolvenţi ai facultăţilor de Psihologie – Pedagogie din Braşov şi Bucureşti, dar sunt câţiva şi de la Matematică, Informatică şi Finanţe”, precizează el. Aproape toţi lucrează în şcolile din judeţ şi pentru că nu au diplomele de licenţă, sunt plătiţi fie cu studii medii, fie ca necalificaţi.

„Toţi cei care au absolvit la forma de învăţământ la distanţă, neautorizată să funcţioneze în momentul absolvirii, sunt încadraţi de noi ca şi necalificaţi”, explică situaţia Viorica Jeler, juristul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sălaj. În aceeaşi situaţie sunt, de altfel,  şi angajaţii din administraţie şi din celelalte instituţii publice, care au urmat cursurile universităţii pentru a-şi folosi diploma pentru a ocupa un post pentru care se cer studii superioare. Potrivit datelor primite de la reprezentanţii Centrului Teritorial Zalău al USH, aici au absolvit, numai în 2009, peste o mie de persoane, dintre care mai puţin de un sfert şi-au primit diplomele – mai exact, doar cei de la specializările considerate acreditate sau autorizate: Limba şi literatura română, Istorie, Finanţe – Bănci, Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale (specializarea Marketing) şi Management Financiar Contabil (specializarea C.I.G.)

Ministerul Educaţiei, obligat să le tipărească diplomele

În cazul celor 46 de sălăjeni care au câştigat procesul , decizia instanţei clujene obligă Universitatea „Spiru Haret”„să elibereze în favoarea reclamanţilor diploma de licenţă şi suplimentul de diplomă (foaia matricolă) şi după caz diploma de absolvire a modulului pedagogic Nivelul I, în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a prezentei sentinţe sub sancţiunea unei penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere în caz de refuz, începând cu expirarea termenului de 30 zile, menţionat anterior”.
 Instanţa a mai dispus obligarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, chemat în garanţie de universitate, să aprobe tipărirea formularelor tipizate, a diplomei de licenţă şi supliment de diplomă pentru reclamanţi în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a prezentei sentinţe, sub sancţiunea unei penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere în caz de refuz, începând cu expirarea termenului de 30 zile, menţionat anterior.
 
Recursul, abia la anul

Chiar dacă Universitatea „Spiru Haret” nu a contestat decizia instanţei clujene, Ministerul Educaţiei a blocat aplicarea ei prin înaintarea unui recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Primul termen al recursului va avea loc abia în 24 aprilie 2012. „În majoritatea soluţiilor date până acum de această instanţă, câştig de cauză au avut absolvenţii. Sper să câştigăm şi noi şi să terminăm odată cu toată această tevatură”, spune Viorel Sim, cadru didactic la Centrul pentru Educaţiei Incluzivă din Şimleu Silvaniei.


 Paradox: Două soluţii diferite date de instanţă la aceeaşi situaţie

Şase dintre absolvenţii USH din Sălaj au dat în judecată universitatea şi la Tribunalul Sălaj. Ei cer, de fapt, instituţiei la care sunt angajaţi - Centrul pentru Educaţiei Incluzivă din Şimleu Silvaniei – să fie plătiţi ca absolvenţi de studii superioare, în baza adeverinţei eliberate de universitate. Chiar dacă toţi şase sunt în aceeaşi situaţie, instanţa le-a dat – culmea!, în aceeaşi zi (5 septembrie 2011) – decizii diferite. Mai exact, în cazul a două dintre cadrele didactice, instanţa constată că „reclamanta are calitatea de profesor cu studii superioare şi ca urmare obligă pârâta să o încadreze pe reclamantă pe un post de profesor cu studii superioare începând cu luna septembrie 2009 şi să îi acorde drepturile salariale aferente acestei încadrări începând cu luna iunie 2010 şi să opereze în carnetul de muncă al reclamantei aceste menţiuni”. În cazul celorlalţi patru, printre care şi Viorel Sim, completul de judecată a decis suspendarea judecării cauzei şi trimiterea ei  spre soluţionare la Curtea de Apel Cluj - secţia contencios administrativ. „Noi am avut ghinionul să fim la completul de dimineaţă. La completul următor, cele două colege ale noastre, aflate în exact aceeaşi situaţie – de fapt a fost chiaracelaşi dosar, care s-a disjuns – au avut câştig de cauză”, povesteşte Sim.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite