Un weekend în casa cerbilor lopătari de la Lapiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii se pot plimba, în numai câteva ore, prin păduri de foiase, dar şi de conifere, sau pe malul lacurilor. Foto: Direcţia Silvică Sălaj.
Turiştii se pot plimba, în numai câteva ore, prin păduri de foiase, dar şi de conifere, sau pe malul lacurilor. Foto: Direcţia Silvică Sălaj.

Pădurea Lapiş este, în momentul de faţă, casă pentru 50 de exemplare de cerbi lopătari.Turiştii pot vizita întreaga rezervaţie aflată la numai 40 de kilometri de municipiul Zalău.

Dacă vă doriţi un weekend de relaxare, departe de betoanele oraşelor şi de furia megawaţilor din boxele de la cluburi şi terase puteţi alege ca destinaţie pădurea Lapiş, situată la numai 40 de kilometri de Zalău.

Aria naturală Pădurea Lapiş, administrată de Direcţia Silvică Sălaj, se află în comuna Nuşfalău şi este cea mai întinsă arie naturală din judeţ, având o suprafaţă de peste 430 de hectare.

Frumuseţea zonei, diversitatea florei şi a faunei au făcut ca zona să fie declarată rezervaţie naturală printr-o hotărâre de guvern emisă în anul 2004.

De la umbră de stejar, printre pini şi molizi

„În aria protejată există numeroase specii de licheni, ciuperci, muşchi şi plante superioare. În una din parcele a fost creat un bloc experimental în care s-au asociat diverse specii de stejar roşu, gorun, stejar pendunculat, larice, pin strob, pin negru, tei, alun.E o adevărată încântare ca în numai câteva minute să poţi trece dintr-o pădure de foioase în una de conifere”, explică inginerul Bogdan Pop, responsabil cu ariile protejate în cadrul Direcţiei Silvice Sălaj.

Potrivit declaraţiilor sale, turiştii se pot plimba sub umbra stejarilor şi a pinilor, dar pot vedea şi lacurile din păduri, care încântă privirea prin diversitatea florei specifice.

Pădurea Lapiş se prezintă şi ca o casă primitoare pentru multe specii de animale. Mistreţul, pisica sălbatică, jderul de piatră şi veveriţele trăiesc pe cele 400 de hectare ale rezervaţiei.

O plimbare prin zonă poate însemna şi întâlnirea cu diferite păsări, deoarece la Lapiş cuibăresc 40 de specii de păsări, printre care şoimul, ciocănitoarea de stejar, piţigoiul albastru, cinteza, sau botgrosul.


Casă adoptivă pentru cerbii lopătari

Dar piesa de rezistenţă a Lapişului o reprezintă cerbii lopătari care au fost „adoptaţi” de pădurea de lângă Nuşfalău în urmă cu 34 de ani.

„În cadrul ariei naturale s-a construit Ţarcul Lapiş în anul 1976, pe o parte a unui mai vechi amplasament al ţarcului de vânătoare, care a avut o întindere mult mai mare (tot trupul de pădure Lapiş şi actuala păşune a localităţii Halmăjd). Scopul înfiinţării a fost de a creşte şi înmulţi efectivele de cerb lopătar, în vederea populării întregului fond de vânătoare. Primii lopătari au fost aduşi în 1977 – 1978. Astăzi, în pădure trăiesc aproximativ 50  de exemplare de cerbi lopătari, ai căror „strămoşi” au fost aduşi din Chişineu – Criş, judeţul Arad”, mai spune Bogdan Pop. 

Cazare în funcţie de pretenţii şi portofel

Dacă doriţi să petreceţi o noapte în mijlocul naturii, vă puteţi caza la cabana Direcţiei Silvice, aflată chiar în mijlocul rezervaţiei. Condiţiile sunt ceva mai „spartane”, dar preţul, care este stabilit în funcţie de numărul de persoane şi de perioada anului în care vizitaţi pădurea, este acceptabil.

„Pretenţioşii” pot alege şi una dintre pensiunile aflate la aproximativ 10 kilometri de Lapiş, în Boghiş. Casa Markus, Casa Fekete, sau Hotelul Trifoiaş aşteaptă turiştii cu camere, a căror închiriere costă între 50 şi 120 de lei pe noapte. Tot la Boghiş, vă puteţi opri şi pentru o baie, ştrandul din zonă fiind renumit pentru calităţile curative ale apei termale.

La 15 – 20 de kilometri de Lapiş, turiştii se pot delecta cu specialităţi culinare pe bază de peşte, la păstrăvăria din Tusa şi pot vizita şi izbucurile de pe Valea Barcăului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite