Un sălăjean acuză: amendat şi bătut în subsolul Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Mureşan spune că nu i-a provocat în niciun fel pe poliţişti şi nu se face vinovat de nimic
Ioan Mureşan spune că nu i-a provocat în niciun fel pe poliţişti şi nu se face vinovat de nimic

Un bărbat din comuna Crişeni susţine că a fost victima agresiunii unui poliţist pentru simplul motiv că a îndrăznit să-i adreseze o întrebare. Ioan Mureşan, din satul Gârceiu, a formulat o plângere penală împotriva unui angajat al Poliţiei Zalău care – spune el – i-ar fi aplicat mai multe lovituri fără să îl  provoace.

În după-amiaza zilei de 5 octombrie, povesteşte Ioan Mureşan (47 de ani), s-a prezentat la Poliţia Zalău pentru a-l recupera pe fiul său minor, luat de pe stradă şi dus la sediu. „Ionuţ a reuşit să mă sune fără să-l observe, iar eu m-am dus să văd care au fost motivele lor. Tocmai mă despărţisem de el, se ducea acasă la fiica mea să aducă nişte bani. El e minor, împlineşte 18 ani luna aceasta“, spune Mureşan.

În momentul în care poliţiştii i-au dat drumul fiului său, el a cerut să i se explice pretextul sub care a fost dus la sediu şi lovit. „Câţiva poliţişti m-au tras de haină şi m-au dus la subsolul sediului unde m-au lovit, iar unul dintre ei care mirosea a alcool m-a lovit în mod repetat cu pumnii şi picioarele“, relatează reclamantul în plângerea pe care a depus-o în 6 octombrie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Amendă cât două salarii

Potrivit lui Mureşan, pe lângă corecţia fizică, poliţiştii l-au amendat cu suma de 1.000 de lei. „Nu am semnat procesul-verbal, iar ei mi-au spus că vor găsi martor care să-l semneze. Am mai primit câţiva pumni când i-am întrebat ce fel de martor – civil sau poliţist“, adaugă el.

Nu va achita amenda, mai spune el, întrucât nu s-a făcut vinovat de nimic şi, pe deasupra, veniturile sale nu-i permit: „Câştig 500 – 550 de lei pe lună, lucrez în Zalău şi fac zilnic naveta“.

„Nu mă puteam ţine pe picioare”

Certificatul eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală, emis a doua zi după agresiunea acuzată, constată existenţa leziunilor care „s-ar fi putut produce prin zgâriere cu mâna şi lovire cu corp dur“: una pe frunte, uşor tumefiată, şi o echimoză în zona lombară dispusă orizontal. „Nu mă puteam ţine pe picioare“, afirmă Mureşan.

Fiica sa, Loredana Miko, declară că starea tatălui său din acea seară i-a împins să solicite ambulanţa, pentru a-l transporta la Urgenţe. „Am venit atunci seara, pe la 21.30 cu el cu salvarea, şi am scăpat de la Urgenţe în jur de ora 1.00“, susţine ea.

„Nu a ajuns nimic la noi“

„Un minor în vârstă de 17 ani a fost adus pentru identificare la sediu pentru identificarea, deoarece avea un comportament necorespunzător şi nu avea actul de identitate asupra sa. Tatăl acestuia s-a prezentat la sediu, unde a devenit reclacitrant şi a adresat injurii poliţiştilor de la siguranţă publică. Pentru aceasta a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 1.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Mariana Cristea.

Iosif Ghiurca, inspectorul şef al IPJ Sălaj, spune că a fost informat în legătură cu acest caz de către reprezentanţii presei, dar că oficial la ei nu a ajuns nicio plângere. „Este de competenţa Parchetului; se poate să ne delege să facem primele verificări, dar deocamdată nu am primit nimic. Dacă există o plângere şi ni se va cere, vom dispune un control intern“, precizează Ghiurca. În cazul în care se confirmă – inclusiv în instanţă – acuzaţiile, angajatul va fi exclus din sistem. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite