Turiştii străini atacaţi cu pietre în Sălaj, invitaţi să petreacă un sejur gratuit în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Almăşan este ghid turistic din primii ani de facultate
Traian Almăşan este ghid turistic din primii ani de facultate

Invitaţia a fost lansată de un tânăr din Cluj cu origini în Sălaj, care are o agenţie de turism şi care vrea, în acest fel, să spele pata provocată asupra imaginii României de romii din Surduc, care au atacat cu pietre un grup de turişti străini care treceau pe biciclete prin localitatea sălăjeană.

Tânărul este Traian Almăşan şi are doar 25 de ani. El vrea să suporte costurile unei excursii în Transilvania pentru toţi cei 19 turişti ce făceau parte din grupul care făcea turul Europei pe biciclete şi au trecut, în traseul lor, şi prin Sălaj, venind dispre Rusia şi îndreptându-se spre Turcia. Traian Almăşan le-a adresat turiştilor o scrisoare, pe care a postat-o şi pe pagina sa personală de facebook. Scrisoarea e intitulată „Dreptate pentru turistii atacati cu pietre", iar autorul ei spune că a fost marcat de cele întâmplate şi simţea nevoia să ia atitudine.

„M-a revoltat toată întâmplarea. Eu sunt clujean, dar tatăl meu este din judeţul Sălaj. Cunosc destul de bine locul unde a avut loc incidentul, am trecut de atâtea ori prin acel sat. Mi se pare trist că acei turişti vor pleca din România cu o asemenea experienţă", afirmă Traian Almăşan. 

El se semnează drept „one of the many Romanians, who feel like they want to make it up to you..."/„unul dintre numeroşii români, care simt nevoia să se revanşeze faţă de dumneavoastră".

Ghid de pe băncile facultăţii


Traian Almăşan (25 de ani) este un tânăr clujean îndrăgostit de frumuseţile ţării. A devenit ghid turistic din primul an de facultate, adică de aproape 7 ani, iar acum are propria agenţie de turism în Cluj-Napoca. Vorbeşte fluent germana şi în ultimii ani a participat la târguri internaţionale de turism în Austria şi Germania.

Reamintim că incidentul care a făcut ca Sălajul să fie privit ca un judeţ de barbari a avut loc vineri, 14 septembrie. Un grup de localnici, format în special din copii de etnie romă, i-a atacat pe primii doi turişti din grup - soţii Knott - care au ajuns în localitate, sub pretextul că aceştia ar fi încercat să le fotografieze locuinţele. Bărbatul a fost rănit de pietrele şi bucăţile de cărămidă care au fost aruncate în el, alegându-se în acest fel cu o fractură la braţul stâng.

"Soţii Knott au declarat că, în timp ce se îndreptau spre ieşirea din localitate, la un moment dat, au văzut mai mulţi copii care au întins o sfoară peste drum, pentru a le bloca trecerea. Cei doi s-au oprit şi, în acel moment, trei dintre copii s-au dus spre bicicleta femeii, unul a tras de geanta care era fixată pe portbagaj, însă nu au reuşit să o ia. Soţul acesteia a coborât de pe bicicletă, pentru a o ajuta, moment în care copiii s-au îndepărtat şi turista a plecat mai departe. Spre cetăţeanul canadian au fost aruncate atunci mai multe obiecte contondente, o piatră l-a lovit în casca de protecţie, iar o cărămidă în braţul stâng, turistul aruncând, la rândul său, cu pietre, după care copiii s-au îndepărtat şi acesta a plecat. După aproximativ 2 km, s-au întâlnit cu alţi membri ai grupului şi l-au anunţat despre incident telefonic pe ghidul grupului, în jurul orei 13.15, cerându-i să sune la 112 şi să solicite sprijinul poliţiei, pentru ca ceilalţi turişti să poată trece în siguranţă prin localitatea Surduc. Cetăţeanul canadian a precizat că nu i-a cerut ghidului să solicite, prin apelul la 112, o ambulanţă, pentru că nu a simţit dureri la mâna stângă decât după ce a mai parcurs câţiva kilometri", redă purtătorul de cuvânt al IPJ Tincuţa Dumuţa firul evenimentelor, aşa cum rezultă el din declaraţiile turiştilor.

Repezentantul IPJ mai precizează că poliţistul care s-a deplasat la faţa locului l-a întâlnit doar pe cetăţeanul italian P. Rick, care a relatat că doi turişti au fost atacaţi cu pietre de mai mulţi copii, însă aceştia şi-au continuat drumul şi a declarat că nu doreşte să formuleze nicio plângere, solicitând doar sprijin pentru a putea trece în siguranţă prin locul unde s-a produs incidentul.

La finalul audierilor, cetăţeanul canadian a declarat că nu doreşte să depună plângere pentru vătămarea corporală suferită. În lipsa plângerii prealabile, acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe.

În continuare, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de furt.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite