Trei cazuri de hipotermie în Sălaj. Gerul a pus pe jar autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vegh Alexandru, prefectul judeţului Sălaj, a convocat ieri, 30 ianuarie 2012 o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţiide Urgenţă (CJSU). Motivul ? Intrarea judeţului Sălaj sub incidenţa avertizării de cod portocaliu, de ger persistent, până în 3 februarie.

Principalul punct pe ordinea de zi  a şedinţei a fost punerea în aplicare a  „Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite”. Până în prezent la nivel de judeţ, în ultimele 72 de ore, au fost semnlate trei cazuri de hipotermine - cazuri sociale. Toate cele trei persoane, fără locuinţă, au fost preluate de Serviciul de  Ambulanţă şi transportate la adăpost.

Locuri de adăpost pentru oamenii străzii

În cadrul şedinţei de ieri, s-a  menţionat faptul că Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău are amenajată o sală de aşteptare unde se vor putea primi persoane fără adăpost, iar Spitalul de boli infecţioase din municipiu are pregătite saloane încălzite pentru primirea persoanelor fără adăpost.

De asemenea, un loc unde persoanele fără adăpost se pot caza este adăpostul de noapte din municipiul Zalău, care are o capacitate de 60 de locuri.  Acesta este ocupat în permanenţă de circa 42 de persoane fără locuinţă. Programul  la adăpost  este  zilnic între orele 18.00 – 08.00. În cadrul şedinţei, edilul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, a subliniat faptul că la adăpostul de noapte nu se primesc persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, dar că aceştia pot fi cazaţi în  imediata apropiere, într-un alt adăpost, format din două încăperi  la cunoscutul punct PT9.

Pentru prevenirea situaţiilor generate de frig şi temperaturile scăzute în rândul populaţiei, prefectul Alexandru Vegh a cerut o colaborare permanentă între instituţiile cu responsabilităţi. Este vorba despre echipajele Poliţiei Locale, Jandarmeriei şi ale Poliţiei, care să să patruleze prin zonele cunoscute unde se adună persoanele fără adăpost şi totodată să anunţe echipajele Serviciului de Ambulanţă în vederea transportării acestora la adăpost.

Membri CJSU au stabilit punerea în aplicare a „Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite”, fără patrularea ambulanţelor. Patrularea se va face de către echipajele Poliţiei Locale, Jandarmeriei şi Poliţiei, care vor anunţa Serviciul de Ambulanţă despre eventualele persoane găsite pe stradă fără adăpost.

Gazul, apa şi lumina - asigurate în permanenţă pentru populaţie

În ceea ce priveşte asigurarea populaţiei cu utilităţi, directorul filialei Sălaj a E-ON Gaz, Grigore Avram, a precizat că la nivel de judeţ nu sunt probleme privind presiunea sau debitul de gaze. Totodată instituţia pe care o conduce are asigurată permanenţă pentru eventualele deficienţe. De asemenea, repezentanţii Electrica SA şi Companiei de Apă, prezenţi la şedină, au dat asigurări că nu există probleme privind alimentarea cu energie electrică la nivelul judeţului şi nici defecţiuni care să necesite sistarea alimentării cu apă.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite